Uns 80 experts participen en el 3r Congrés Internacional de Contaminació Lumínica de Cellers

Durant el Congrés s'iniciarà el treball de preparació de la candidatura del Montsec a la certificació de la Dark Sky Association (IDA), que li obrirà la possibilitat d'accedir al mercat de turisme astronòmic

cellers
photo_camera Poster LPTMM Conference 2017.

Cellers, al Pallars Jussà, acullirà fins al divendres dia 30, el 3r Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica. El Congrés té com a objectiu reunir als experts més prestigiosos del món en la mesura, modelització i estudi de la contaminació lumínica. Uns 80 experts de 20 països participen en el Congrés. En total, es realitzaran 56 ponències científiques sobre temes tan diversos com la contaminació lumínica en països com els Estats Units, Canadà, Portugal, Xina i Espanya. Responsables polítics de la zona han aprofitat per reunir-se amb els responsables de la International Dark Sky Association (IDA), associació internacional que promou la protecció del cel fosc, per iniciar els tràmits d'aquesta important certificació per al territori del Montsec.

La conferència inaugural ha anat a càrrec d'Ariadna Garcia, de l'ISGlobal Barcelona, que ha avançat un estudi sobre el risc de càncer de pròstata per l'exposició a les llums artificials durant la nit.

D'Espanya destaquen els estudis sobre la influència de la contaminació lumínica a la Costa Mediterrània, l'evolució de la contaminació lumínica a Madrid o com el recent canvi de l'enllumenat a Lleida ha provocat un augment de la contaminació lumínica a la ciutat.

El Pla Estratègic del Montsec contempla la sol·licitud de ''Qualitat de cel fosc'' a l'IDA, una organització nord-americana fundada l'any 1988, on les seves recomanacions són molt valorades pels astrònoms de tot el món. "Aquesta certificació, que junt Starlight i l'emesa per la Reial Societat Astronòmica de Canadà són les tres més prestigioses, i obrirà la possibilitat que el Montsec pugui accedir al mercat de turisme astronòmic internacional", afirma Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM).

El Congrés ha estat organitzat pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), la Universitat Comenius de Bratislava, l'Acadèmia de Ciències d'Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec a Canadà; i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, els Consells Comarcals de la Noguera i Pallars Jussà i la Red Española de Estudios sobre la Contaminación Lumínica. El "Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica" té caràcter bianual i les anteriors edicions es van realitzar a Eslovàquia (2013) i Canadà (2015).