Les escoles agràries incorporen el primer cicle a distància de Producció Agropecuària

La Xarxa d’Escoles Agràries, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, compta amb 14 centres a Catalunya en els quals s'han matriculat enguany un total de 734 alumnes en els cicles formatius de grau mitjà i superior
Presentació curs Escoles Agràries a Tàrrega @Viurealspirineus
photo_camera Presentació curs Escoles Agràries a Tàrrega @Viurealspirineus

Les escoles agràries de Catalunya van arrencar el curs el 17 de setembre incorporant a la seva oferta formativa un nou Cicle de Grau Mitjà de Producció Agropecuària en línia, el primer a Catalunya i a l’Estat, ensenyament que es gestionarà des de l’Escola Agrària de Tàrrega conjuntament amb l’Institut Obert de Catalunya (IOC).

Presentació del curs de les Escoles Agràries a Tàrrega @JosepAPérezEn aquest primer semestre del curs 2021 - 2022 s'han matriculat 49 persones, provinents de llocs molt diferents de la geografia catalana i estatal (amb fins i tot una persona d’Andorra i una d’Alemanya), i el 55% de les quals viuen en l’entorn metropolità. Entre elles figuren 10 llicenciats o amb formació universitària superior, i 10 persones que ja tenen un nivell de Batxillerat o cicle formatiu de grau mitjà o superior assolit. La mitjana d’edat dels alumnes és elevada, propera als quaranta anys. 

La Xarxa d’Escoles Agràries, del Servei de Formació Agrària (SFA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, compta amb 14 centres a Catalunya en els quals s'han matriculat en el curs 2021-2022 734 alumnes en els cicles formatius de grau mitjà i superior, i prop de 7.000 en la formació contínua, en totes les seves modalitats, una xifra que representa un increment del 6,3% respecte al curs anterior, i el 25,5 % de les matrícules corresponen a dones.

Productes elaborats a les Escoles Agràries @JosepAPérez

La finalitat de les escoles agràries

Es tracta d'una oferta conjunta de formació en els àmbits que li són propis i aplicada al territori, cercant la màxima eficàcia i eficiència en la gestió. La missió de les escoles agràries i del Servei de Formació Agrària és la professionalització del sector agroalimentari a partir de la millora de la qualificació dels seus professionals i de les persones que viuen en el món rural, tant des de la formació inicial com des de l’actualització de coneixements i la formació permanent. Les escoles, en general, tenen una especialització o orientació estratègica, d’acord amb la seva situació geogràfica, o història.

El seu públic objectiu l’integren els joves de cicles formatius de Formació Professional, els joves entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se a l’agricultura, tots els actius agraris amb necessitat d’actualitzar coneixements, i la resta de persones que habiten els nuclis rurals de Catalunya

La Xarxa d’Escoles Agràries del Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural commemoraran el pròxim any, mig segle d'activitat formativa al país.

Imatge Escola Agrària d'Alfarràs @EAAlfarràs

Certificat ISO 14000 de gestió mediambiental

L’Escola Agrària d’Alfarràs, és la primera Escola Agrària catalana a aconseguir la certificació ISO 14001:2015 de gestió mediambiental, així com el sisè centre educatiu de tot Catalunya que compta amb aquesta distinció, que té com a objectiu promoure la protecció ambiental i evitar la contaminació del planeta. Una acreditació que han aconseguit treballant en paràmetres com la vigilància i la reducció dels consums a tots els nivells, la correcta gestió dels residus, l’adequació i la millora de les instal·lacions, i, sobretot i fonamentalment, la formació, la informació, i la conscienciació de tota la comunitat educativa del centre formatiu.

Presentació del curs de les Escoles Agràries a Tàrrega @JosepAPérez

Acte de presentació del curs 2021-2022

El divendres 17 de setembre la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van participar en l'acte de presentació del nou curs, que va tenir lloc a l’Escola Agrària de Tàrrega. Jorda va destacar l'alta demanda de professionals del sector, com prova el fet que en l’actualitat les Escoles Agràries tenen més demanda d’alumnes i professionals formats del que podem oferir, i no es cobreix les peticions de demanda de feina dels diferents sectors als quals es dona formació.

I és una molt bona notícia que cada cop incorporem persones més formades, el sector està capacitat per atreure més talent del món rural però també d’entorns urbans  

El conseller Gonzàlez-Cambray, va ressaltar el valor de treballar per a incrementar les vocacions en l’àmbit agroalimentari: L’augment de vocacions de joves agricultors i ramaders és una bona notícia pel país. El titular d’Educació va manifestar que el sector agroalimentari està cada cop més professionalitzat, és més competitiu  i innovador, i que la causa és, en bona part,  gràcies a les escoles agràries situades en diferents punts del país i a la incorporació dels joves a un sector laboral en què històricament el relleu generacional ha estat difícil.