JOVES DEL PIRINEU

Paula Capdevila: “Uns bons hàbits alimentaris ensorren els murs de les dietes miraculoses”

Paula Capdevila
photo_camera Paula Capdevila amb una panoràmica de Sort darrere seu / FS

joves

Ets dietista i nutricionista. On et vas formar? Vaig estudiar un cicle formatiu de dietètica i nutrició a l’Institut Torre Vicens de Lleida. En acabar, vaig fer un màster en Naturopatia i Fitoteràpia. M’interessava l’estudi de les plantes medicinals, les llavors, les arrels…, i com aquestes actuen sobre nosaltres mateixos com a éssers vius.

Per què vas decidir dedicar-te a aquesta disciplina? Quan vaig acabar el batxillerat no tenia clar per on tirar. Em despertava un cert interès la viticultura, però finalment vaig optar per la dietètica i la nutrició. De fet, és un àmbit, el de l'alimentació, que sempre m’havia interessat. Vaig fer el treball de recerca de l’institut sobre vegetarianisme.

La nostra feina va molt més enllà d’una puntual pèrdua de pes. Hi ha moltes altres raons per posar-se en mans d’un professional nutricionista

Has obert una consulta a Sort. Què ofereixes? Ofereixo orientació sobre els hàbits saludables en l’alimentació. Es tracta de reorganitzar la vida de les persones, en aquest cas dels pacients, a través de la correcció d’hàbits, per tal de garantir una bona salut alimentària, física, psíquica, interna i externa. 

La gent acostuma a anar a la dietista per aprimar-se, tanmateix la teva feina va molt més enllà… La publicitat simplista de l’estètica fa molt mal. La nostra feina va molt més enllà d’una puntual pèrdua de pes. Hi ha moltes altres raons per posar-se en mans d’un professional nutricionista, com ara patologies relacionades amb la diabetis, l’obesitat, la grip i els refredats, la depressió, l’ansietat, la hipertensió arterial… I tantes altres.

Ofereixo orientació sobre els hàbits saludables en l’alimentació, per tal de garantir una bona salut alimentària, física, psíquica, interna i externa. 

La dieta de la carxofa, la de la sopa màgica, la de l'all, la dels astronautes… Existeixen les dietes miraculoses? No, no existeixen. De cap manera. No són bones les dietes que pretenen fer perdre molts quilos en poc temps i cal evitar-les. Una altra cosa és el fet que una persona, en un moment determinat de la seva vida, per raons estètiques i de salut, es posi en mans d’un dietista i finalment es mostri molt satisfeta amb els resultats obtinguts. Això és conseqüència d’un procés, no pas un miracle exprés. Uns bons hàbits alimentaris ensorren els murs de les dietes miraculoses.

Sovint es posa en dubte l’alimentació basada únicament en fonts d’origen vegetal… Jo fa molts anys que soc vegetariana i estic convençuda que va ser una bona decisió personal, però no faig que els meus pacients ho siguin. La meva feina no es basa en aquest tipus d’alimentació, no elimino productes animals dels seus hàbits alimentaris. Dit això, crec que les dietes vegetarianes són saludables, nutricionalment adequades, i poden proporcionar beneficis per a la salut en la prevenció i tractament de certes malalties. 

En els últims anys, la societat ha pres consciència de la importància de l'alimentació com a factor clau per gaudir d'una bona salut i evitar malalties.

Pallaresa de Sort i vegetariana? (Riu) És veritat, la carn és molt present a la gastronomia i la cultura pallaresa. A casa meva he vist tota la vida la matança del tocino i la meva padrina ha tingut sempre bèsties, conills i gallines. Menjàvem de tot, però la meva va ser una decisió molt personal i meditada, fruit d’un procés d’informació i de reflexió.

Som el que mengem? Totalment. En els últims anys, la societat ha pres consciència de la importància de l'alimentació com a factor clau per gaudir d'una bona salut i evitar malalties. Cada dia ens interessa més saber què mengem, d'on ve, com s'ha preparat, quins elements conté i com afectarà el nostre organisme.


logo Direcció General de Joventut