12.05.2021 |
Viure als Pirineus

JOVES DEL PIRINEU

Oriol Sala: “La Vall d'Aran serà allò que els aranesos vulguin que sigui”

Oriol Sala Sánchez 1
Oriol Sala a Vilamòs/Feliu Sirvent
Oriol Sala: “La Vall d'Aran serà allò que els aranesos vulguin que sigui”

joves ORIOL SALA pg

Ets un jove ramader aranès... Sí, soc ramader a temps parcial. No puc viure només de la ramaderia, que és el que m'agradaria, i per això complemento aquesta activitat amb una altra feina.

D'on et ve aquesta afició? Bé, això em ve de molt lluny, de tota la vida, de les arrels de casa. És el que he vist i he mamat des de petit i el que més m'agrada. Per mi és un sentiment profund i sento una veritable passió per aquesta feina.

A l'Aran el sector del turisme i els serveis és molt important. És compatible avui turisme i ramaderia? No només hauria de ser compatible, sinó que és imprescindible que coexisteixin els dos sectors. Crec que el canvi paisatgístic que estem patint actualment a la Vall d'Aran es deu precisament a la manca d'un sector primari fort. Això fa que tota la massa arbustiva que està creixent al voltant dels pobles perjudiqui el nostre entorn natural, degradi el paisatge i limiti l'espai agrari.

Què cal fer, doncs? Hem de treballar entre tots per preservar el nostre entorn natural i mirar de recuperar tots els prats de pastura que el bosc s'ha menjat i ha convertit en massa forestal.

La ramaderia l'has viscut de petit a casa, però també t'has format... Sí, he estudiat dos anys a l'Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer i m'he format com a tècnic en producció agropecuària. Això em permet aplicar els coneixements adquirits a la pràctica del dia a dia.

Però sempre vas tenir clar que volies tornar a l'Aran? Sí, sí, això sempre ho he tingut claríssim. És una estima i un sentiment molt arrelat cap al meu país i cap a Vilamòs, que és el meu poble i és on m'he criat des de petit.

També ets un jove compromès políticament i social... Sempre m'he sentit compromès amb el meu poble i amb els veïns. Aquestes eleccions municipals em presento com a candidat a l'alcaldia de Vilamòs i la Bordeta i candidat al Conselh Generau pel terçó d'Irissa. Al final el que em mou és l'estima sincera que sento pel meu territori i les ganes de treballar per la Vall d'Aran i per un futur millor.

Què t'ha mogut a adoptar aquest compromís polític? Sobretot m'ha mogut les ganes de treballar per la gent i pel meu poble i per veure, d'aquí a uns anys, una Vall d'Aran millor de la que tenim ara. La política és, sens dubte, una eina molt important per aconseguir aquests objectius.

Així creus que la política permet millorar el present? Moltes de les decisions que afecten el dia a dia de la gent, passen per la política. He pres la decisió de posar-me al servei dels meus veïns per mirar de solucionar problemes i dèficits. La política és una oportunitat de transformació de la societat i de les institucions.

Quin futur voldries per la Vall d'Aran? Estem en un temps on es parla molt del canvi climàtic i que deixarà de nevar. Això ens ha de fer pensar i actuar, perquè precisament tenim un turisme molt enfocat a la neu, molt estacional. Per això hem d'abocar tots els esforços en pensar alternatives reals que siguin complementàries. Les activitats a la natura i els esports de muntanya ho són, però també la potenciació del sector primari en el sentit més ampli. Existeixen experiències econòmiques diverses als països alpins. Ara ens toca innovar.

I políticament? La Vall d'Aran serà allò que els aranesos vulguin que sigui, no en tinc cap dubte. Tenim una cultura, una llengua i unes institucions de govern pròpies que ens dóna personalitat i ens diferencia. Al final, sempre decidirem els aranesos.

Logo Generalitat Joves (web)

Oriol Sala: “La Vall d'Aran serà allò que els aranesos vulguin que sigui”
Comentarios