JOVES DEL PIRINEU

Markus Urban: “Crec que el meu interès per la intel·ligència artificial pot millorar la vida de la gent”

Markus Urban Foto gran
photo_camera Markus Urban davant de l'IES 'Joan Brudieu' de la Seu d'Urgell / FS
joves (12)

Ets de tecnologia, però també t’agrada la filosofia… Sí, perquè m’adono que la filosofia està molt relacionada amb la tecnologia i les ciències. M’interessa la intel·ligència artificial i veig que hi ha un component molt important de l’ètica. Ara que es construeixen robots que poden pensar, cal anar més enllà i investigar si tenen consciència.

Acabes de presentar el teu treball de recerca de batxillerat. En què s’ha centrat? Ha consistit a crear un assistent virtual català per a la gent gran. Actualment, cap dels que es comercialitzen, com pot ser l’Alexa, parla la llengua catalana. Per això vaig pensar que estaria bé crear-ne un que funcionés íntegrament en la nostra llengua. No és gens casual que el seu nom sigui Cati. 

Vaig pensar que estaria bé crear un assistent virtual que funcionés íntegrament en català

I que també fos de gran ajuda per a la gent gran… Exactament. Em motivava molt el fet d’apropar la tecnologia a la gent gran, perquè n’hi ha molta que té serioses dificultats a l’hora d'utilitzar, per exemple, el telèfon mòbil. 

Per on vas començar? El primer que vaig fer és parlar amb la gent gran del meu entorn i preguntar-los les necessitats que tenien. D’aquestes converses, en vaig treure les funcions: trucar, receptes de cuina, escoltar música… 

Em motivava molt el fet d’apropar la tecnologia a la gent gran, perquè n’hi ha molta que té serioses dificultats a l’hora d'utilitzar, per exemple, el telèfon mòbil. 

D’on et va sorgir la idea? Vaig pensar que el meu interès per la intel·ligència artificial i la programació podia ser d’utilitat per millorar la vida i el dia a dia de la gent gran. I, per altra banda, també volia contribuir a la incorporació del català en l’àmbit tecnològic.

Ara cal donar a conèixer el teu assistent virtual… Vull exposar-lo a la fira Exporecerca Jove, que és la fira internacional de recerca preuniversitària més important del sud d'Europa. Com que el tinc desenvolupat experimentalment i algunes funcions són plenament operatives, el donaré a conèixer. L’objectiu final és que la Cati pugui arribar a les cases de la gent, però per aconseguir físicament el producte final encara hi ha feina per fer.

L’objectiu final és que la Cati pugui arribar a les cases de la gent, però per aconseguir físicament el producte final encara hi ha feina per fer.

D’on et ve la passió per la tecnologia? No ho sé, però quan tenia uns deu anys, així que vaig tenir ordinador, ja vaig començar a programar pel meu compte. Primer feia pàgines web, però més endavant ja em vaig anar interessant per la intel·ligència artificial. Crec que tot plegat em deu venir de quan, de petit, em van prohibir jugar a videojocs i vaig haver d’ocupar el temps en altres coses (riu).

Està clar que la ciència i la tecnologia millora les nostres vides cada dia… Absolutament. Els meus objectius a la vida, i també en aquest treball, són els de millorar la vida de la gent. I, primer de tot, he volgut fer-ho amb la gent gran que tinc més a prop i que m’estimo molt.

Primer feia pàgines web, però més endavant ja em vaig anar interessant per la intel·ligència artificial.

Què vols estudiar quan acabis el batxillerat? Vull estudiar la carrera d’intel·ligència artificial a la UPC. Fins fa poc es podia fer programació informàtica i especialitzar-se en intel·ligència artificial; ara han introduït aquesta carrera, que és relativament nova, i des del primer dia se centra a estudiar aquests sistemes.  

 

Logo drets socials Joventut