JOVES DEL PIRINEU

Cristina Cirera: “Els ametllers són el meu paisatge emocional i ara també el professional”

photo_camera Cristina Cirera al camp d'ametllers de Cal Borrell d'Abella de la Conca/FS

joves (3)

T’has format en l’àmbit empresarial… Estic acabant el grau d’Administració i Direcció d’Empreses. Abans havia estudiat dos graus mitjans de gestió administrativa i després els dos superiors d’administració i finances i de direcció empresarial. 

I has creat la teva pròpia empresa… Amb la meva parella ens volíem quedar a viure aquí al Pallars i vam pensar que s’havia de fer alguna cosa. Tots dos teníem la nostra feina, però volíem un projecte per complementar. Vaig anar a Irlanda per treure’m els certificats d’anglès i en tornar va ser quan vaig tenir clar que era el moment de muntar la nostra pròpia empresa.

I allò que havia de ser complementari, s’ha convertit en principal… Ens vam adonar que això porta molta feina i que demana una dedicació plena. Al principi pensàvem que no seria tant, perquè plegar ametlles només és una vegada a l’any (riu), però el procés d’elaboració i comercialització s’ha de fer cada dia, tot l’any.

Què és La Carrella? És una petita empresa que elabora, transforma i comercialitza ametlles i fruits secs de proximitat. Vam decidir adaptar el negoci familiar als nous temps i crear La Carrella: venda directa, del camp a casa, sense intermediaris i amb receptes tradicionals. Vam començar amb les ametlles i ara oferim també oli i mel.

Comerç electrònic? Bé, al principi pensàvem únicament en una botiga on line per al client que valora la qualitat, però que no pot venir a comprar presencialment. Ara hem obert mercat i també servim a petites botigues del Pallars Jussà i Sobirà. El nostre producte es pot trobar a Tremp, Salàs, la Pobla, Isona i ara també a Sort. Tot surt d’aquesta casa, de cal Borrell d’Abella de la Conca. 

Ets filla de productors de fruits secs de tota la vida, tot això no et ve de nou... Gens de nou, els meus pares a cal Borrell tenen oliveres, ametllers i també produeixen mel. La meva padrina ja n’havia tingut sempre d’ametllers i per mi són el meu paisatge emocional i ara també el professional. El que es feia a casa era collir i vendre tota la producció a fora. Vam pensar que nosaltres podríem afegir valor al producte i fer tot el procés de transformació i comercialització. D’aquesta manera tots hi guanyem.

Quins productes oferiu a La Carrella? Estem proposant vuit tipus d’ametlles. Les crues, amb pell i sense pell, i tres tipus de torrades: repelada torrada, repelada salada i una tercera que es torra amb la pell. També tenim tres tipus de garrapinyades: les paquites, amb la recepta que havia fet sempre la meva padrina Paquita; les rosites, que és més caramelitzada, com les feia la Rosa, la padrina de la meva parella; i, finalment, les antonietes que porten aroma de vainilla, seguint la manera de fer de la padrina Antònia.

Quin és el secret de l’èxit? Dormir poc i treballar moltes hores (riu). Però sobretot posar al mercat un producte diferenciat dels altres, de màxima qualitat, sense conservants ni afegits de cap mena. També és molt important mantenir aquesta relació tan directa i estreta amb el client.

I el repte a partir d’ara? Tenim moltes idees. Fa poc vam treure la mel, ara hem començat a fer carquinyolis i a l’hivern volem fer torrons artesanals amb la nostra mel i les nostres ametlles. Estem experimentant amb receptes tradicionals.

Logo Generalitat Joves (web)