JOVES DEL PIRINEU

Carla Roset: “Al Pirineu tenim un turisme que valora el nostre patrimoni”

photo_camera Carla Roset a la Pobla de Segur/Feliu Sirvent

Joves Carla Roset

A què et dediques? Em dedico a la gestió d'habitatges turístics, als dos Pallars i a la Vall d'Aran. He creat el meu propi negoci.

I això és vocacional? Vull dir, sempre has volgut fer gestió d'habitatges? No, no (riu). Sempre he volgut crear la meva pròpia empresa. Aquest projecte, lligat al sector del turisme familiar, era una oportunitat perfecta per treballar i viure aquí, al Pirineu. Això per a mi era molt important.

Per què? Perquè aquí hi tinc les meves arrels i és on vull estar i realitzar el meu projecte vital. El meu pare és pallarès de la Pobla de Segur i el meu padrí també ho és de tota la vida i aquí segueix. Jo vaig néixer a Barcelona i vaig viure al Maresme, però en tornar de Londres vaig tenir clar que em volia instal·lar al Pallars. I ja no me'n mouré (riu).

Quan vas decidir tirar endavant el teu propi negoci? Mira, un dia anava pel carrer, a Sort, i vaig veure un edifici sencer, de segones residències, totalment tancat. I vaig pensar, com pot ser que estigui tancat i barrat amb la quantitat de gent que li agradaria visitar-nos, passar temporades aquí dalt i gaudir del nostre patrimoni, d'aquest paisatge que és una joia... Vaig veure clar que una bona gestió podria esdevenir una oportunitat de negoci i alhora generar beneficis per a totes les parts.

Ets una emprenedora en estat pur, com vas començar? Els inicis van ser amb capital zero (riu). Vaig demanar a una persona de confiança que em deixés dos apartaments, que tenia tancats, per tal de gestionar-los. Necessitava veure si la cosa rutllava i també havia de saber si era capaç de tirar-ho endavant. Ara gestiono més de trenta pisos.

És un àmbit en creixement... Al Pirineu aquest és un sector amb un gran potencial, hi ha encara molt edificis tancats, moltes segones i terceres residències amb les persianes abaixades. És un negoci que a part de generar rendibilitat als particulars, també té un interès general que afavoreix el creixement de nous visitants i incentiva l'economia del territori.

Quin és l'èxit de l’empresa? Sempre dic que la tranquil·litat no es compra amb diners, s'aconsegueix amb confiança. L'èxit del meu negoci es basa en la confiança, has de pensar que els propietaris em donen les claus, perquè en tregui rendiment, d'un bé tan personal i preuat com és el seu habitatge en desús.

Els pisos turístics actualment tenen mala premsa? Això passa a Barcelona o en zones d'alta concentració estacional, com pot ser Salou o Lloret, on s'identifica pis turístic amb problemes, guiris, festes i soroll. Aquí no, al Pirineu tenim un turisme familiar, respectuós, que valora molt el nostre patrimoni natural i cultural.

T'has dedicat a això, però quina és la teva formació? Volia estudiar Química, però no em veia tancada en un laboratori, soc extravertida i m'encanta la relació personal i el contacte amb la gent. Vaig estudiar Direcció de Relacions Públiques i Màrqueting a l'Escola Universitària Formatic Barcelona.

I els reptes més immediats... Consolidar el projecte empresarial i créixer a tot l'Alt Pirineu. Voldria expandir el negoci també cap a la Cerdanya.

Logo Generalitat Joves (web)