25.10.2021 |
Viure als Pirineus

JOVES DEL PIRINEU

Aleix Besolí: “Dalt de l’escenari trenquem estereotips i transmetem valors a la canalla”

Aleix Besolí 1
Aleix Besolí en una terrassa de Puigcerdà / FS
Aleix Besolí: “Dalt de l’escenari trenquem estereotips i transmetem valors a la canalla”

joves (16)

El pare és d'Aransa, la mare de Montellà i tu de Puigcerdà...  Em sento força vinculat al Baridà i al jovent de la Vall de la Llosa. Sempre he volgut tenir un peu en aquells pobles, sobretot a Aransa, i poder conservar totes les festivitats i mantenir la germanor que els caracteritza. Els pobles baridans són autèntics i han sabut conservar la seva personalitat, l’arquitectura, el paisatge i el caràcter. 

Ets mestre i músic. Com va néixer Som Contes? Bé, des de petit he estudiat música a Puigcerdà, vaig ser de la primera promoció de l’Escola Municipal de Música. Interpreto instruments com l’acordió, piano, guitarra, ukulele, una mica de tot (riu). A la Facultat d’Educació de la UB vam coincidir amb la Júlia Delgado, una noia amb qui vam congeniar de seguida. El 2018 vam decidir fer el Treball de Final de Grau junts, i a partir d'aquí crear un grup musical d’animació infantil. Així va néixer Som Contes

Com diries que és la vostra proposta? Des d’un inici buscàvem oferir una proposta d’animació que fos innovadora i alhora que amagués la màgia. Quan et dirigeixes al públic infantil la màgia ha d’estar sempre molt present. Teníem com a referent El Pot Petit, un grup amb una gran trajectòria que amaguen la màgia a través d’un pot i van traient elements diversos de dins. Aquesta va ser la primera font d'inspiració.

Quin és el secret per connectar amb el públic infantil? Oferir-los un espectacle creatiu, espectacular i que amagui màgia. Nosaltres proposem un conte il·lustrat gegant que ocupa tot l’escenari, cada pàgina fa més de cinc metres quadrats, i cada escena de la història que expliquem és un full del conte. La connexió amb el públic rau en les pàgines d’aquest conte tan especial i màgic il·lustrat per la mestra i dibuixant Judit Soto.

I la reacció de la canalla? Estan connectats des del primer minut. Quan obrim el conte dalt de l’escenari, ells i elles no saben què passarà. Nosaltres ens convertim en exploradors, ens endinsem a la selva i coneixem animals diversos, i allà les aventures són constants. Cada pàgina és una novetat, una cançó diferent i una descoberta nova per al nostre públic menut, que participa, canta i balla al llarg de tot l’espectacle.

Com viviu les actuacions en directe? És una sensació brutal, addictiva diria. Fa anys que pujo a escenaris interpretant música d'altres compositors, però poder-ho fer tocant la nostra pròpia música, oferint un espectacle singular creat per nosaltres mateixos i veure com aquest provoca una reacció tan vibrant en el públic, és una sensació molt agradable que tothom hauria de poder experimentar.

Ets mestre i això és molt present en el projecte artístic... Tant la Júlia com jo mateix ho som. Els mestres, al final, som educadors, som transmissors de valors i de coneixement. Dalt de l’escenari hem volgut trencar estereotips, sobretot de gènere, i també transmetre a la canalla els valors del respecte, l’ajuda, l’autoestima, l’amistat i el companyerisme. 

Llavors, fent música, eduqueu? Nosaltres fem música i animació, però és veritat que d’alguna manera també eduquem, perquè la transmissió de valors és constant. La música ajuda els nens i nenes a entendre i expressar les seves emocions. També a desenvolupar la seva memòria, creativitat i sensibilitat.

Com valores l'ús de la música a l'escola? Crec que en el sistema educatiu se li dona poca importància, tot i que potser cada vegada més. La música agrupa els dos hemisferis del cervell i també suposa una teràpia per als nens i nenes. Cal potenciar molt més l'ús de la música a l’escola.

Quins són els reptes de futur ara? Vam arrencar actuant sobretot a les festes majors, a les places dels nostres pobles de Cerdanya, però estem oberts a fer-ho a tot arreu. A partir de la tardor, tenim previst actuar a escoles i biblioteques. De fet estem preparant uns projectes de tallers per a oferir a les escoles, a més de l’espectacle. També volem gravar el nostre primer disc.

Esctu-DGJ-cos12-vermell (1)

 

Aleix Besolí: “Dalt de l’escenari trenquem estereotips i transmetem valors a la canalla”
Comentarios