Formatges

‘La selecció d’Enric Canut’, nova proposta de l’aula de tast virtual de la Fira de Sant Ermengol

La selecció d’Enric Canut, és la nova proposta que ens ofereix l’aula de tast virtual de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. Aquest tast de formatges artesans dels Pirineus té una diferència en relació amb la resta de tastos proposats en aquesta secció: tots els formatges del tast es poden comprar online de manera conjunta a través de la distribuïdora Ardai, que els envia a domicili envasats en porcions per a quatre persones.

Selecció formatges Enric Canut-3 (2)
photo_camera Enric Canut mostrant la seva selecció de formatges.

En aquesta ocasió, l’expert Enric Canut és el responsable de dirigir aquest tast. Canut és autor dels llibres: Els formatges a Catalunya, Manual de Quesos, Queseros y Quesómanos, Quesos de España, Catálogo de Quesos españoles del M.A.P.A, España, el país de los 100 quesos, Quesos españoles en la cocina, Quesos y paisajes-Cheeses and Landscapes, entre d’altres, i col·laborador habitual en revistes gastronòmiques: Sobremesa, Viandar, Comer Bien, Guía Peñín Magazine, Spaingourmetour, Cocina Fácil, Bouquet i Club del Gourmet.

Per aquest tast guiat que es pot seguir a través de la pàgina web de la Fira de Sant Ermengol, Enric Canut ha seleccionat formatges que són nous o que, tot i ser elaborats al Pirineu, no han participat en la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

Els formatges del tast d’Enric Canut

Canut aconsella tastar-los, com és habitual, del més suau al més fort. Es comença amb un formatge d’ovella, Saint Sauveur des Basques, elaborat per la Fromagerie d’Irati. És un formatge de pasta tova i crosta florida blanca. S’elabora en una petita formatgeria, a la part nord de la Selva d’Irati, a Navarra, que pertany al grup Agour. És un formatge ecològic, de llet pasteuritzada d’ovella i té un pes d’entre 220 i 240 grams.

El segon formatge, Eth Petit dera Val d’Aran, està elaborat per la formatgeria Tarrau a Bagergue (Val d’Aran). A 1.490 m d’alçada, és probablement la formatgeria més alta de Catalunya. Eth Petit està fet amb llet crua de vaca i és la recuperació d’un formatge antic: formatge de la Val d’Aran. Es presenta en un format de 300 grams.

El tercer dels formatges del tast és Tomme d’Aydius de la Fromagerie Lancet, procedent de la Vallée d’Aspe, a la zona del Bearn; un formatge fermier de llet crua de cabra i pasta premsada de 4,5 kg o 5 kg, amb una maduració mínima de 6 mesos. Es presenta en un format de 2,5 kg.

El quart dels formatges d’aquesta selecció és el Formatge Sant Maurici, de la Formatgeria Tros de Sort, a Sort (Pallars Sobirà). És un formatge de llet pasteuritzada de vaca, de format quadrat i de gran tamany (9kg). El Sant Maurici vol ser un homenatge als formatges de format gran que es feien a l’alta muntanya quan els ramats pujaven a l’estiu. És un formatge mantegós que es presenta en petites peces de 300 grams.

El tast d’Enric Canut finalitza amb el tast del formatge Aizpea, un Idiazábal fumat de pastor, elaborat per Elia Arrillaga i Mikel Etxezerreta a la xabola Tontor, a la Serra d’Urbia. Són dels pocs pastors que segueixen pujant, durant l’estiu, a les pastures d’Aizgorri, on les ovelles només mengen herba fresca a més de mil metres d’alçada.

Amb aquest ja són 12 els vídeos penjats que formen part de l’Aula de Tast Online de la Fira de Sant Ermengol, 8 dels quals corresponents a sessions de tastos guiats, 4 sessions de cuina amb formatge i 1 de formatge d’autor. Encara en queden quatre per publicar, amb periodicitat mensual.