Formatges de cabra de jove fornada

L'Aina Vinyes i l'Arnau Quingles són una parella jove que han fixat la formatgeria en una centenària masia als afores d'Oliana. Allà hi ha sentat les bases no només d'un negoci alimentari sinó també d'una manera d'entendre la feina, la vida i el dia a dia...

Formatges l'Oliva
photo_camera Una parella de joves formatgers.

Porten només tres temporades treballant però d’il·lusió i ganes no els en falta. Produeixen i comercialitzen l’Orri, un producte de llarga tradició al Pirineu que es va començar a fer a Músser durant els anys 80. Es presenta en forma de fomatgets cilíndrics, d’uns 2-3 cm d’alt i 3 de diàmetre, envasats en els pots de vidre on hi realitzen la maduració (apartir de dos mesos fins a un any). Aquest és l’estrella però en tenen més, i encara més que en tindran perquè la capacitat d’innovar, de provar, de tastar i d’experimentar la tenen tota.

No hem dit que tots els seus formatges són de llet de cabra i que, a banda de l’Orri fan Lo Coscollet, un formatge de pasta tova i humida; també fan El Rotllet, que és el germà petit de Lo Coscollet; El Brossat, que així és com anomenen a Oliana al mató; i el Rotllet fresc i pastes per untar acompanyades d’herbes aromàtiques com l’orenga i el romaní que aporten un caràcter més fresc i silvestre a aquesta nova fornada de formatges de l’Alt Urgell.