09.12.2022 |
Viure als Pirineus

Els formatges acadèmics del Molí de Ger

A casa, el Pere sempre havia vist el molí. Passaven les hores, els dies, els anys i el molí seguia al seu lloc. Cada cop més desvallestat, però al seu lloc. Un bon dia el Pere va anar a estudiar filologia catalana a Lleida i quan tornava al niu, cada cap de setmana, el molí encara hi era. És el formatger de Cerdanya que anava per filòleg i que ara fa uns formatges exquisits...

El Pere Pujol, tallant un dels seus formatges.
El Pere Pujol, tallant un dels seus formatges.
Els formatges acadèmics del Molí de Ger

Amb aquest referent de fons, quan el jove llicenciat va decidir tornar a casa a fer de formatger, amb el títol sota el braç, el nom de la formatgeria estava escrit. En dirien el Molí de Ger. I farien el que a casa sempre havien fet, formatges amb llet crua de vaca, els de tota la vida però treballats amb la inspiració moderna i els coneixements adquirits a base de lectures, xerrades, viatges i experiències gastronòmiques.

El secret més ben guardat dels formatges de vaca fets pel Pere Pujol el trobem a les vaques de la seva explotació familiar, situada al costat del riu Segre, al municipi de Ger. De la llet d'aquestes vaques en surten els 4 formatges de la casa: el Puigpedrós, de pasta semi tova i pedra rentada; el tradicional Roques Blanques; l’Altejó, de pasta cuita i, en quart lloc, el Blau Ceretà, un blau amable, suau, amb poques vetes blaves, molt particular. Ah, i també un tastet de tupí, aquest sí, més fort! 

Els formatges acadèmics del Molí de Ger
Comentarios