Els formatges acadèmics del Molí de Ger

A casa, el Pere sempre havia vist el molí. Passaven les hores, els dies, els anys i el molí seguia al seu lloc. Cada cop més desvallestat, però al seu lloc. Un bon dia el Pere va anar a estudiar filologia catalana a Lleida i quan tornava al niu, cada cap de setmana, el molí encara hi era. És el formatger de Cerdanya que anava per filòleg i que ara fa uns formatges exquisits...

El Pere Pujol, tallant un dels seus formatges.
photo_camera El Pere Pujol, tallant un dels seus formatges.

Amb aquest referent de fons, quan el jove llicenciat va decidir tornar a casa a fer de formatger, amb el títol sota el braç, el nom de la formatgeria estava escrit. En dirien el Molí de Ger. I farien el que a casa sempre havien fet, formatges amb llet crua de vaca, els de tota la vida però treballats amb la inspiració moderna i els coneixements adquirits a base de lectures, xerrades, viatges i experiències gastronòmiques.

El secret més ben guardat dels formatges de vaca fets pel Pere Pujol el trobem a les vaques de la seva explotació familiar, situada al costat del riu Segre, al municipi de Ger. De la llet d'aquestes vaques en surten els 4 formatges de la casa: el Puigpedrós, de pasta semi tova i pedra rentada; el tradicional Roques Blanques; l’Altejó, de pasta cuita i, en quart lloc, el Blau Ceretà, un blau amable, suau, amb poques vetes blaves, molt particular. Ah, i també un tastet de tupí, aquest sí, més fort!