ECONOMIA I TERRITORI

El programa LEADER atorga 639.000 euros en ajuts per a 17 projectes empresarials a l’Alt Urgell i la Cerdanya

En el seu conjunt, la inversió prevista és de 3,4 milions d’euros

Cava i el Cadí 2
photo_camera Cava amb el Cadí al fons

El Consorci Alt Urgell – Cerdanya ha aprovat l’atorgament de 639.066,17 euros en ajuts LEADER per a 17 projectes de creació o millora d’empreses del territori que suposen una inversió total de 3.458.924,02 euros. Aquests ajuts estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que hi aporta un 57%, i la Comissió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), que hi destina el 43% restant.

Dels 17 projectes que han obtingut ajut, 12 corresponen a l’Alt Urgell i 5 a Cerdanya. Territorialment, els projectes abasten 9 municipis, 6 dels quals de l’Alt Urgell i els altres 3 de Cerdanya. Els imports dels ajuts aprovats oscil·len entre un mínim de 5.129 euros i un màxim de 99.978 euros. En el conjunt dels projectes aprovats hi tenen un pes preponderant els relatius a la producció agroalimentària de proximitat, la indústria,  seguits de serveis a l’esport, la restauració i el turisme rural.

Els ajuts representen entre el 32% i el 24% de la inversió prevista, segons els casos. Aquests percentatges s’estableixen en base a una puntuació que cada projecte obté en funció del seu grau de compliment dels criteris de desenvolupament local com ara l’ús de productes i serveis locals, el caràcter innovador, el respecte a l’entorn o l’ús de les noves tecnologies, entre d’altres.

Entre els projectes subvencionats, es troba la creació d’un obrador de pasta fresca, un obrador de conill ecològic, un local de restauració amb obrador d’embotits i un comerç d’alimentació de proximitat i espai de degustació, a més d’un nou establiment de turisme rural i la millora dels equipaments per a la producció i distribució de productes elaborats a partir de fruits silvestres, d’elaborats càrnics i l’adquisició de maquinària per millores tecnològiques d’indústries com fusteria i material mèdic. Altres projectes tenen relació amb instal·lacions d’energia fotovoltaica i equipaments per a activitats esportives a la natura.

Els nous ajuts LEADER venen a consolidar la política de suport del Consorci Alt Urgell – Cerdanya als emprenedors de totes dues comarques per tal de continuar dotant-les de les eines necessàries per a la creació i el manteniment de llocs de treball, la retenció de talent i l’impuls de noves iniciatives empresarials, tot plegat de cabdal importància en un territori de muntanya com és aquest.

El 2018, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR 2014-2020) hi ha prevista una nova convocatòria d’ajuts LEADER. Les persones interessades poden contactar amb el Consorci o bé consultar el web www.cauc.cat

Més a Comarques