EN MEMÒRIA

La revista 'Viure als Pirineus' recorda Elvira Farràs, referent humà, cultural i social

La revista gratuïta de l'Alt Pirineu i Aran recorda Elvira Farràs, a la portada del número d'aquest juliol.

dav
photo_camera Portada de la revista 'Viure als Pirineus' d'aquest juliol

La revista gratuïta de l'Alt Pirineu i Aran, 'VIURE ALS PIRINEUS', recorda, en el seu número de juliol, qui fou Elvira Farràs i Muntó. Amb el títol 'Elvira Farràs, referent humà, cultural i social', la publicació pirinenca glossa la figura de la pedagoga i activista cultural, traspassada el mes passat als 95 anys d'edat. Aquest és el text publicat:

Elvira Farràs, referent humà, cultural i social

El passat mes de juny va morir, als 95 anys d’edat, Elvira Farràs i Muntó, un dels referents de la vida cultural i social de la Seu d’Urgell. Elvira Farràs va ser, més enllà de tota la seva prolífica activitat en molts àmbits, una de les principals impulsores de la recuperació del Ball Cerdà de la Seu d’Urgell, declarat al 2016 com a element festiu patrimonial d’interès nacional.

Elvira Farràs - l’Elvireta-, era una persona molt estimada per generacions d'urgellencs de totes les edats i condicions. Va rebre el 2006 la Medalla d'or de la ciutat de la Seu d'Urgell en reconeixement a la seva tasca docent desenvolupada a l’Institut Joan Brudieu, a més de la importància i qualitat del seu corpus d’escrits sobre la història i les tradicions de la Seu d’Urgell.

Una urgellenca de pedra picada

Elvira Farràs i Muntó, va néixer a la Seu d'Urgell el dia 8 de març de 1923, a la mateixa casa del carrer dels Estudis, cantonada amb el carrer Major, on havia viscut tota la seva vida. Era l'única filla d'una família molt arrelada a la Seu i a Castellciutat. Va cursar els estudis de Batxillerat al recent estrenat Institut de la Seu. Acabada aquesta formació es trasllada a Barcelona per estudiar la carrera de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i posteriorment a Madrid, on es va llicenciar en Pedagogia. Va ser la primera catalana en obtenir aquesta llicenciatura. Guanya, a Madrid, les oposicions en l'especialitat de Geografia i Història, assignatura que impartirà durant tota la seva carrera docent a l'Institut de la Seu, actualment Institut Joan Brudieu.

Durant la seva etapa com a professora de l'Institut, participà activament en la vida cultural del Centre. Molt intensa va ser també la seva dedicació a la vida artística, cultural i social de la ciutat, participant en nombrosos projectes: organitzant, la processó de Divendres Sant, divulgant el patrimoni cultural a través de les seves visites guiades al Centre Històric, col·laborant als programes de la Festa Major, als de Sant Sebastià, dissenyant corbates del Ball Cerdà i vestuari de la Processó del Divendres Sant, batejant els gegants de la Seu, formant part de diversos jurats. Elvira Farràs, també va formar part del desaparegut Patronat d'Estudis Medievals Urgellencs i de Música de l'Ajuntament de la Seu.

Elvira Farràs va rebre nombrosos reconeixements institucionals, entre altres la Medalla Francesc Macià, concedida per la Generalitat de Catalunya, la Medalla d'Or de la ciutat, concedida per l'Ajuntament de la Seu, que també va voler reconèixer la seva tasca, dedicant-li una exposició commemorativa sobre el Ball cerdà i els seus dissenys de corbates.

comentaris