01.07.2022 |
Viure als Pirineus

METEOROLOGIA

Neu, torb i perill d'allaus

El gruix de neu supera els deu centímetres en diverses capitals de comarca del Pirineu

Esquí de fons a la Seu 2
Un grup de joves es mouen per la Seu amb els esquís de fons als peus/Dolors Carrillo
Neu, torb i perill d'allaus

Protecció Civil avisa que hi ha perill fort d'allaus a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà a partir d'aquest migdia, amb un nivell de quatre sobre cinc. El pla Allaucat està en prealerta i es demana molta precaució en activitats d'alta muntanya. A més, s'ha activat en estat d'alerta el pla Ventcat, que se suma a la del Ventcat. L'abundant nevada de les últimes hores ha deixat gruixos de neu que superen els deu centímetres en diverses capitals de comarca de l'Alt Pirineu i de l'Aran. Hi ha 28 a Vielha, 19 a la Seu d'Urgell, 16 a Sort i 14 a Puigcerdà. Pels carrers de la Seu d'Urgell s'ha pogut veure un bon nombre de joves amb els esquis de fons als peus.

Neu a la Seu

Al marge de les capitals pirinenques, s'han recollit 38 centímetres de neu a l'estació de Bagergue (1.417 metres), 27 a Certascan (2.400 metres), 25 a la Bonaigua (2.266 metres), 22 a Esterri d'Àneu (960 metres) i 20 centímetres a Os de Civís (1.640). 

La nevada està sent abundant, sobretot al Pirineu Occidental, on es poden recollir en tot l'episodi més de 50 centímetres de neu nova per sobre dels 1.000 metres i més de 100 centímetres per sobre dels 2.000. Segons el Servei Meteorològic, seguirà nevant de forma intensa al Pirineu i al Prepirineu en les properes hores, a totes les cotes. 

Poques incidències per la nevada

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins al moment una vintena de trucades a causa de la nevada, la majoria a l'Alt Pirineu i Prepirineu per incidències de trànsit: 4 a l'Alt Urgell, 3 al Solsonès i al Pallars Sobirà, i 2 a la Val d'Aran.

Pel que fa al transport escolar, hi ha 351 alumnes afectats de 32 rutes del Pallars Sobirà; 138 estudiants de 8 rutes de l'Alta Ribagorça; i 62 alumnes de set rutes del Pallars Jussà.

Tres autocars que portaven 101 alumnes des de Castelldefels i Santa Maria de Palautordera fins al Port del Compte han avisat el 112 perquè no veien clar continuar circulant per l'LV-4241 a causa de la neu i el gel. El llevaneus i una patrulla dels Mossos han obert la via perquè poguessin continuar el seu camí.

Hi ha 23 vies afectades per la neu i el gel al conjunt de Catalunya. Està tancat el Port de la Bonaigua a la C-28 i està tallada la C-142B al Pla de Beret. També hi ha restriccions per a camions a la C-16, a l'N-260, a l'N-230 i a la C-162. És obligatori l'ús de cadenes en dinou carreteres més. 

Fort torb

Al marge de la neu, també hi ha previsió de fort vent al Pirineu fins dijous, provocant l'efecte del torb. El pla Ventcat està en estat d'alerta. 

 

Neu, torb i perill d'allaus
Comentarios