El Pallars i l'Aran comptaran amb sis agrupacions de ramats d'ovelles per evitar atacs d'ós bru

El Govern realitzarà una nova assegurança que cobrirà el 100% dels animals morts causats per fauna aliena als ramats protegits

pallars
photo_camera Primer pla d'un gos de protecció de ramats amb les ovelles de fons.

El projecte d'agrupament de ramats per evitar atacs de l'ós comptarà aquest estiu amb un increment d'un nou ramat d'ovelles, passant de cinc a sis, i amb la incorporació d'un primer ramat de cabres sempre que els propietaris es posin d'acord. L'objectiu d'aquest programa del PirosLife és fer la feina dels ramaders més segura. Es tracta d'unir ramats de diferents pagesos a la muntanya i un sol pastor els vigila durant tot l'estiu. En cas de produir-se algun atac el Govern ha contractat una assegurança que cobrirà el 100% dels animals morts causats per fauna aliena al ramat protegit. Pel que fa a les vaques i eugues també s'amplia la zona de control dels vaquers/eugassers arribant a un total de cinc espais. Amb aquesta zona s'amplien els recursos econòmics en la detecció precoç d'incidències.

L'assegurança que contractarà el Govern tindrà una franquícia de 300 euros i també cobrirà les morts produïdes per incendis, neu, pedra, despenjaments, atropellaments per vehicles o animals desapareguts. El ramader haurà de presentar com màxim deu dies després de l'inici de l'agrupament, el llistat de cròtals dels animals agrupats per tal que estiguin coberts per l'assegurança.

D'aquesta assegurança en queden exclosos els ramats de vaques o eugues donat que la incidència d'accidents a la muntanya és la mateixa que en altres zones sense presència d'ós.

El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, ha explicat, aquest dijous als ramaders, que durant aquest 2017 també hi ha projectades inversions per valor de 102.205 euros en prevenció de danys. Entre les principals obres destaca el condicionament de dues cabanes de pastor a la Val d'Aran, la construcció d'una cabana a Estanilles (Pallars), l'adquisició de dos mòduls com a cabanes de pastor o sistemes de prevenció de danys com bateries i malles elèctriques. Pel que fa a la despesa en infraestructures ha augmentat un 81% respecte a l'any 2016.

Pel que fa a la despesa total que suposa l'agrupament de ramats d'oví i cabrú serà de 112.352 euros que es destinaran a la contractació de 9 persones entre pastors i ajudants. Per ramats de vaques i cavalls es contractarà 4 persones que suposaran una inversió de 32.476 euros. La durada dels contractes depèn del ramat i oscil·len entre 3,5 i 5 mesos, temps que els animals estan a la muntanya.

El pla del PirosLife pel que fa a l'apicultura es continuaran realitzant els tancats de prevenció de danys per part del personal del projecte. En les zones on els darrers anys s'han detectat incidències, es realitzaran dobles tancats de protecció per millorar el sistema de prevenció i es continuarà amb la revisió i manteniment dels tancats de prevenció de danys per part dels tècnics.

Totes aquestes actuacions es realitzen amb l'objectiu de minimitzar els danys de l'ós en el sector ramader. Durant l'any 2016, es van produir 33 atacs sobre ramaderia i apicultura (8 al Pallars Sobirà i 25 a la Val d'Aran) i es van obrir 37 expedients d'indemnització. Aquests atacs van provocar 72 baixes (22 al Pallars i 50 a l'Aran).

Pel que fa al nombre de baixes van ser 72: 42 ovelles, 1 corder, 1 marrà, 6 cabres, 4 vedells i 18 arnes.

Ferran Miralles ha reconegut que l'any passat encara hi va haver algun retard en el pagament de les indemnitzacions, aspecte que es millorarà de cara a la temporada vinent amb l'objectiu de garantir el pagament dels danys en un mínim temps.

comentaris