TRANSHUMÀNCIA

La festa de la transhumància de Llívia reuneix més de 200 persones

Els ramaders veuen amb satisfacció com les pluges d’aquests últims 15 dies han canviat l’aspecte dels prats castigats per la secada.
Transhumància Llívia 3
photo_camera La festa de la transhumància de Llívia reuneix més de 200 persones / llivia.org

Aquest dilluns, desenes de veïns de Llívia i visitants, van voler acompanyar els ramats dels pagesos lliviencs a les pastures de La Bollosa (Les Bulloses); la transhumància, una activitat ramadera de molts anys que ha derivat, també, en una cita festiva, aquests darrers anys. Ramaders i l’Ajuntament de Llívia organitzen aquesta festa que comença al parc de Sant Guillem de Llívia, a poc més de 1.200 metres, i finalitza als prats que envolten el Carlit, a més de 2.000 metres d’altura.

Transhumància Llívia 1
La festa de la transhumància de Llívia reuneix més de 200 persones / llivia.org

Enguany, més de 200 persones han fet el recorregut i s’han apuntat al dinar posterior, dinar que permet recuperar forces després de l’esforç de l’ascens. Per la inestabilitat del temps, el dinar aquest any s’ha hagut de fer al pavelló municipal. L’ajuntament havia posat diferents autocars a disposició de les persones per a pujar i baixar de La Bollosa.

En total, es calcula que durant aquests dies de transhumància, uns 500 caps de bestiar, entre cavalls i vaques, hauran pujat a la muntanya del Bac de Llívia i al baix Carlit. Els ramats de Llívia hi passaran els mesos d'estiu, on l'herba fresca d'alta muntanya serveix d'aliment. Com han explicat els ramaders de Llívia, les pluges dels darrers 15 dies han canviat el panorama dels prats afectats per la secada.

Transhumància Llívia 2
La festa de la transhumància de Llívia reuneix més de 200 persones / llivia.org

Dinar solidari

Enguany, la festa de la transhumància de Llívia ha estat més solidària que mai donant suport a la Fundació PKU i d'altres trastorns metabòlics hereditaris, en la seva línia de recerca. Aquesta entitat, amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Hospital Sant Joan de Déu s’han unit amb l'objectiu de desenvolupar un biosensor, un mesurador en sang que serà clau per al control d'aquesta malaltia. El cost del projecte és de 300.000 euros. La festa de la transhumància ha servit per a recaptar diners per a l’entitat.