RADIODIFUSIÓ

El Govern d'Andorra celebra els 80 anys de radiodifusió

El 7 d’agost de 1939 es va escoltar per primera vegada la veu de Ràdio Andorra que emetia des de l’emissor que s’havia construït per aquesta funció al pui d’Encamp
Edifici Ràdio Andorra
photo_camera Edifici de Ràdio Andorra

La ministra de Cultura i Esports del Govern d'Andorra, Sílvia Riva, acompanyada pel president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, i pel tècnic del comú d’Encamp, Àlex Arnó, han presentat aquest dimarts al matí els actes per commemorar el 80è aniversari de la radiodifusió a Andorra, que se celebraran el proper 7 d’agost.

Ràdio Andorra 1

(Sílvia Riva, Claude Benet i Àlex Arnó, presentants els actes commemoratius dels 80 anys de radiodifusió a Andorra/govern.ad)

“Aquí radio Andorra, emissora del Principado de Andorra”

Precisament, un 7 d’agost, però de 1939, es va escoltar per primera vegada la veu de Ràdio Andorra que emetia des de l’emissor que s’havia construït per aquesta funció al pui d’Encamp. Més endavant els estudis s’instal·larien al roc de les Anelletes. Ràdio Andorra va portar la seva veu arreu d’Europa i més enllà, essent de les poques ràdios que va continuar emetent durant la segona guerra mundial. La seva potència era impressionant, i el seu so publicitari “Aquí radio Andorra, emissora del Principado de Andorra” va esdevenir una insígnia coneguda més enllà de les fronteres.

Uns quants anys més tard naixeria l’altra emissora que es va instal·lar al país: Sud-Ràdio. La història ha volgut que aquestes dues emissores ens deixin un patrimoni rellevant marcat, essencialment, pels dos edificis (al pui d’Encamp i al pic Blanc) amb les seves instal·lacions respectives, que són el testimoni de l’evolució de les tècniques de radiodifusió i que ens han arribat pràcticament intactes. Aquest patrimoni, també s’acompanya del viscut de les persones que han treballat a les dos emissores des dels diferents àmbits de coneixement, ja sigui de direcció, de programació, els diversos tipus de tècnics, els animadors i locutors i locutores, l’administració, etc.

Per tal de donar veu a aquells que un dia sonaven per les ones a través d’aquestes dues ràdios, s’ha preparat una taula rodona que obrirà el calendari d’actes per l’ocasió. L’acte serà moderat per la periodista Noemí Rodríguez i comptarà amb la presència de Carmen del Monte, locutora famosa durant molts anys a Ràdio Andorra, entre molts altres persones vinculades a les dues emissores.

El programa de la jornada es completa amb la inauguració d’una exposició de fotografies de Ràdio Andorra i de Sud-Ràdio a la sala d’exposicions del Comú d’Encamp, amb una visita a l’edifici de Sud-Ràdio al pic Blanc (port d’Envalira), i amb un sopar amb ball i música de les ràdios ofert pel Comú d’Encamp.

Programació dels actes per al 7 d’agost:

De les 9.30 h a les 12.30 h

Taula rodona moderada per la periodista Noemí Rodríguez amb la presència de les persones següents: Carmen Alonso (locutora de Ràdio Andorra coneguda com Carmen del Monte), Gualbert Osorio (periodista, administrador judicial de Ràdio Andorra, autor de "Ràdio Andorra. La història d'un mite que va fer història", Agustí Pifarré (locutor i tècnic dels estudis de Ràdio Andorra al Roc de les Anelletes); Jean Clergue (tècnic de Ràdio Andorra a l’edifici del pui d’Encamp); Thierry Bernard (darrer director de Sud-Ràdio); Mª Àngels Roig (locutora de Sud-Ràdio); Joan Font (periodista i locutor de Sud-Ràdio). També participaran, des del públic, moltes altres persones que han treballat a les dos ràdios.

Sala de la Valireta, Encamp (c. de la Valireta, 2)

A les 13 h

Inauguració de l’exposició de fotos de Ràdio Andorra i Sud-Ràdio

Sala d’exposicions del comú d’Encamp (plaça dels Arínsols)

A les 16.30 h

Visita a Sud-Ràdio

Pic Blanc (Port d’Envalira)