ESTACIONS D'ESQUÍ

Andorra començarà la temporada d'esquí el 2 de desembre amb un forfet únic per a totes les seves estacions

Grandvalira Resorts inverteix 17,5 milions d'euros, 2,5 dels quals per autoproduir energia i mesures d'estalvi
Esquí Andorra 2
photo_camera Andorra començarà la temporada d'esquí el 2 de desembre / Albert Lijarcio

Les estacions d'esquí d'Andorra, que per primer cop s'han agrupat sota la marca Grandvalira Resorts, preveuen obrir el pròxim 2 de desembre sempre que les condicions meteorològiques ho permetin. Una de les principals novetats és la posada en marxa d'un forfet únic de país per als tres complexos de neu del Principat, ja sigui per a tota la temporada o en una versió per a diversos dies. Pel que fa a les inversions, pugen a 17,5 milions d'euros, repartits entre 12,5 milions a Grandvalira, 2,5 milions a Pal Arinsal i 2,5 milions a Ordino Arcalís. Una part, fins a 2,5 milions d'euros, va destinada a l'àmbit de la sostenibilitat, ja sigui per a autoproducció d'energia renovable o en mesures d'estalvi.

El director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, ha ressaltat la importància que té el fet de situar-se, molt probablement, com a únic país del món que compta amb un forfet vàlid per a totes les estacions del país i creu que la resposta dels clients serà "molt bona", tenint en compte, a més, "l'efecte novetat" que representa la seva posada en marxa. Concretament, hi haurà tres forfets de temporada: un que dona accés il·limitat als més de 300 quilòmetres esquiables del Principat (amb altra una versió per fer durant diversos dies), un segon per esquiar de forma il·limitada a Pal Arinsal i Ordino Arcalís i combinat amb dos dies a Grandvalira i un tercer d'específic pels usuaris d'esquí de muntanya i de raquetes de neu.

Esquí Andorra 1
Andorra començarà la temporada d'esquí el 2 de desembre / Albert Lijarcio

A més, Grandvalira Resorts també passa a formar part a partir d'aquesta temporada d'un forfet anomenat 'Ikon Pass', nascut als Estats Units i que dona accés a més de cinquanta estacions d'arreu del món, a més d'incloure-hi els dominis andorrans. Per Moreno, aquesta és una oportunitat "molt important" de cara a obrir el turisme del Principat al mercat nord-americà.

D'altra banda, Grandvalira ha fet una aposta per l'autoproducció d’energia, amb la construcció d'una central hidroelèctrica que permetrà generar entre el 3 i el 5% del consum dels sectors del Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp. Paral·lelament, s'ha procedit a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a teulats de vuit edificis repartits per l'estació que, entre tots plegats, podran produir més de 500.000 kW/any. Aquestes noves infraestructures, sumades a les que ja s'han anat implementant els darrers anys a Ordino Arcalís, amb la minicentral hidràulica, i a Pal Arinsal, amb el Parc Solar del Planell de la Tosa, permetran que al voltant del 25% de l'energia que consumeixen les tres estacions andorranes provingui de l'autoproducció.

Esquí Andorra 3
Andorra començarà la temporada d'esquí el 2 de desembre / Albert Lijarcio

A més, s'estan adoptant diferents mesures d'estalvi energètic amb l'objectiu d'arribar a la reducció del consum d'un 15% respecte a la temporada passada. Algunes d'elles passen per l'optimització del funcionament dels ginys per adaptar-lo a l'afluència de clients i posant atenció en la fluïdesa de les cues per maximitzar l'ocupació dels remuntadors, la instal·lació de més sensors de moviment i canvi a bombetes tipus 'led' per obtenir un major control del consum de llum, o la regulació de les temperatures dels sistemes de calefacció als edificis i de la temperatura de l'aigua en les aixetes dels lavabos.

Pel que fa al sistema d'innivació, es continua millorant de la mà de les noves tecnologies per tal d'optimitzar-ne el seu funcionament. A més, mitjançant la informació de sonars instal·lats a les màquines trepitjaneu i un sistema de control de gruixos, es controla la producció de neu de manera més eficient.