GASTRONOMIA

El restaurant 'El Rastell' de la Seu rep la placa slow food km0 2019

Comandat pels germans Agustí i Adrià Porta ha rebut la distinció aquest dilluns, a l'Ametlla de Mar, de mans de Josep Sucarrats, director de la revista Cuina.

El Rastell 2
photo_camera Adrià Porta, rebent la distinció de mans del director de la revista cuina, Josep Sucarrats/www.km0slowfood.com

El restaurant 'El Rastell' de la Seu d'Urgell, comandat pels germans Agustí i Adrià Porta, ha rebut aquest dilluns, a l'Ametlla de Mar, la placa slow food km0 2019, gràcies al treball constant que l'ha fet mereixedor d'aquest premi acreditatiu.

Aquest 18 de març l’Ametlla de Mar s’ha vestit de de festa per acollir l’acte anual del Lliurament del distintiu Km0-Slow Food a restaurants i menjadors escolars. Una gran carpa situada al Moll Pesquer (La Cala) ha estat l’escenari d’una festa ja consolidada que, després de 10 anys de la seva celebració, impulsa el grup de cuineres i cuiners que aposten de manera forma per la cultura del bo, net i just.

Rastell

Des de les 10 del matí i fins a les 2 del migdia el Mercat de la Terra ha esdevingut un espai per al coneixement de petits productors i elaboradors d’arreu de Catalunya que segueixen també la filosofia del bo, net i just; molts d’ells ecològics. Durant aquest mercat, les persones assistents han pogut conèixer de primera mà més d’una cinquantena de petits i interessants projectes, així com també degustar-ne els seus productes, a través de tastos proporcionats pels mateixos productors.

El “Tast Km0”, dinar dissenyat i preparat pels 7 restaurants del convivium Slow Food Tarraco, ha estat un altre dels moments estrella de la jornada, en que unes 250 persones assistents han pogut degustar la cuina de Terres de l'Ebre, basada en criteris del bo, net i just.

L’acte més esperat de la jornada, el Lliurament de Cargols, conduït per Ruth Troyano i Josep Sucarrats, s’ha iniciat  amb l’entrega dels premis a productors compromesos, reconeixement que atorguen els propis cuineres i cuiners a aquelles iniciatives que es consideren rellevants per la seva implicació en els valors del bo, net i just.  Els projectes reconeguts amb aquesta categoria han estat: L’Espigall, Bolet Ben Fet, l’Escairador, Senglar de Girona, la Segalla i Tòfona de la Conca. Un reconeixement que ha estat molt valorat per part de tots els productors que l’han rebut i que els anima a continuar treballant en el seu projecte, malgrat els reptes que sovint han d’afrontar.

Tot seguit, s’han entregat els premis a les cuineres i cuiners Km0. En total, 51 cuineres i cuiners de restaurants i 8 de menjadors escolars, entre els quals 'El Rastell' dels germans Porta de la Seu d'Urgell, van rebre el distintiu, aquest any representat per una nova placa de ferro que incorpora el logotip de la Comunitat de Cuineres i Cuiners Slow Food de Catalunya, recentment creada. Aquest any són 11 els nous restaurants que s’incorporen a aquest projecte, així com també 7 nous menjadors escolars (gestionats per Ecomenja) que es sumen a l’única escola que fins ara comptava amb aquest reconeixement. Així, els menjadors escolars és un nou projecte que comença a créixer en la família del bo, net i just, però en l’àmbit de l’educació alimentària, a les escoles.

El projecte Slow food-Km0 creix

Un any més, el projecte Slow food-Km0 creix, es consolida i es dóna  a conèixer al territori. La jornada de lliurament de cargols és sempre un punt de retrobament entre cuineres i cuiners, productors i productores i altres persones afins projecte, que ajuda a fer xarxa en el sí d’una jornada festiva i de celebració.