SALUT

L'hospital de la Seu d'Urgell posa en marxa el servei de Nefrologia i evitarà 200 desplaçaments anuals a Lleida

Un professional de l'Arnau de Vilanova es desplaçarà un cop al mes fins el centre hospitalari del Pirineu
Jordi Roig nefròleg
photo_camera Jordi Roig, especialista de l'Hospital Arnau de Vilanova, es desplaçarà cop al mes fins a la Seu d'Urgell / salut.cat

Adequar els recursos per garantir l’equitat i la qualitat de l’atenció del sistema sanitari en tot el territori català és una de les prioritats del Departament de Salut. En aquest context, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha incorporat a la seva cartera de serveis el servei de Nefrologia. Un facultatiu especialista de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida es desplaçarà una vegada al mes fins el centre hospitalari de la capital de l’Alt Urgell, on s’atendran sobretot persones amb hipertensió arterial, diabetis i malaltia renal.

Es calcula que, anualment, es beneficiaran d’aquesta mesura al voltant de mig centenar de pacients de l’àrea d’influència de l’hospital, i que a la vegada s’evitaran uns 200 desplaçaments fins al seu centre de referència, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on fins ara s’han de visitar.

L’entrada en funcionament del servei de Nefrologia, el passat divendres dia 17, “implica una millora important en l’atenció de proximitat en tots els pacients que necessiten aquest tipus de tractament”, assegura el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes. A més a més, recorda que “en un territori com el nostre, amb la dispersió territorial i baixa densitat demogràfica, poder garantir l’equitat en el sistema sanitari és cabdal i des de la Regió hi estem plenament compromesos”.

Jordi Roig nefròleg
Jordi Roig, especialista de l'Hospital Arnau de Vilanova, es desplaçarà cop al mes fins a la Seu d'Urgell / salut.cat

Per al director assistencial de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, Vladimir Lazo, "poder atendre els pacients amb aquestes patologies al costat de casa els beneficia perquè millora l'accessibilitat i comoditat en el seu tractament". A la vegada, el centre hospitalari "reforça l'atenció local, promou la continuïtat assistencial i millora la capacitat resolutiva gracies al treball en xarxa amb l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida".

L’hospital dona servei a les prop de 20.400 persones residents a l’àrea de gestió assistencial (AGA) Alt Urgell, que comprèn 21 municipis (19 de l’Alt Urgell i 2 de la Cerdanya). Està situat en un eix viari de comunicació amb Andorra i en una zona turística de muntanya, amb població estacional que genera activitat. La proximitat amb Andorra té també impacte sobre la demanda assistencial.

En la línia que ja treballa l’Hospital de la Seu d’Urgell, el futur Hospital Comarcal de l’Alt Urgell potenciarà la incorporació d’algunes proves i tractaments que puguin ser prestats de manera més propera, evitant així desplaçaments a d’altres centres. El nou hospital fomentarà el treball en xarxa mitjançant les aliances territorials tant amb proveïdors del SISCAT com amb Andorra.

Aquest compromís del Departament de Salut amb l’equitat de l’atenció al sistema sanitari queda ben palès en el Pla de salut de Catalunya 2021-2025 i que, a la vegada, també fa seva el Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.