FIRES

La 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu obre les seves portes aquest divendres a la tarda

A les set de la tarda es farà el lliurament del premi Amic del Formatge que enguany guardona a Amagoia Anda, cofundadora d’Ardai, pel seu servei de distribució de tot tipus de formatges artesans arreu d’Europa. 

Fira de Sant Ermengol
photo_camera Una imatge del concurs degustació/Fira de Sant Ermengol

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell obrirà aquest divendres 19 d’octubre, a les cinc de la tarda, els espais firals que engloben la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l’aula de tast, l’Espai Km0-Gustum, la Fira d’Empreses, Entitats i Associacions i la Mostra Ramadera. 

Pel que fa a la resta de propostes de la fira com són la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, la Fira d’Artesania, l’AutoFira, la GastroFira, els Encants dels Canonges i les prop de 300 parades de venda ambulant obriran al públic el dissabte a les deu del matí. 

Respecte a la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, situada a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d’Urgell, enguany compta amb la presència de 48 formatgeries: 47 d’aquestes són d’artesans formatgers del Pirineu -29 catalans, 4aragonesos, 9 bascos, 2 navarresos i 3 francesos- que oferiran durant tot el cap de setmana de fira més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. 

El formatge convidat d’aquesta vint-i-quatrena edició és el formatge l’Heretat de Pere,  de la formatgeria artesana de Quatretonda, del País Valencià. Els seus formatges són elaborats directament de la llet de les seves cabres, alimentades a l’aire lliure, fet que els proporciona una matèria primera d’excel·lent qualitat. Aquest formatge va obtenir el 1r premi com a millor formatger artesà de la Comunitat Valenciana a Gastrònoma 2017. 

Cal recordar que l’entrada la Fira de Formatges Artesans del Pirineu és gratuïta. Els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb el que poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, Celler Castell del Remei, de cervesa artesana La Minera i aiguaPineo. El tiquet també dóna dret a un tast a l'Espai Tast Km0, situat a l’espai firal del pavelló poliesportiu, on estan representats els productors agroalimentaris de proximitat. 

Fira 2018

Lliurament premi Amic del Formatge 

El premi Amic del Formatge, guardó que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell en el marc de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu de la Fira de Sant Ermengol, es lliurarà també aquest divendres 19, a les set de la tarda, a l’Aula de Tast

El premi, que s’atorga a una persona que, en la seva actuació contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu, enguany ha recaigut a Amagoia Anda, cofundadora d’Ardai, servei de distribució de tot tipus de formatgesartesans arreu del territori europeu. L’empresària basca rebrà de la mà de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, aquesta distinció.   

Presentació de llibres i tast de formatges 

També a l’Aula de Tast, però a les sis de la tarda, tindrà lloc la presentació dels llibres ‘La volta a Catalunya en 50 formatges artesans’, a càrrec de Toni Chueca, i de ‘Les cabretes del Serrat Gros’, a càrrec de Pepita Clop i Carolina Botella. Les presentacions d’ambdós llibres aniran acompanyades d’un tastet dels seus formatges. 

L’entrada a aquestes presentacions és lliure, però l’aforament és limitat. 

Jornada tècnica 

Dues hores abans que la Fira de Formatges Artesans del Pirineu obri al públic, la carpa de l’Aula de Tast, acollirà la jornada tècnica adreçada a professionals del sector. La jornada s’iniciarà a les tres de la tarda amb la presentació de la mateixa, a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla

La jornada tècnica seguirà amb l’exposició del Projecte Innolact amb el títol ‘Mejora de la competitividad del sector lácteo tradicional transfronterizo’, a càrrec de Naia Andonegui, responsable del Área de Tecnología de Alimentos de LEARTIKER. La sessió seguirà amb ponència ‘La visita turística i la venda directa a la mateixa explotació’, a càrrec d’Ariadna Boixader, directora d’Olea Soul, agència de turisme gastronòmic. 

La jornada la tancarà una taula rodona que se centrarà en l’experiència del dia a dia de productors, venedors i distribuïdors de formatges artesans, moderada per Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic

Aquesta taula rodona comptarà amb la participació de Salvador Maura, de la formatgeria artesana Mas d’Eroles, d’Adrall, que abordarà el més enllà de la venda tradicional; Xevi Miró, de Llet Crua, de Barcelona, que explicarà la venda de formatges artesans a la ciutat; i de Xavier Bordeta i Francesc Portet, de Caseus Afinadors, que parlaran de la demanda, les necessitats i les dificultats del restaurador. 

Espai firal d’empreses, entitats i associacions 

El pavelló poliesportiu de la Seu d’Urgell, que acollirà la fira d’empreses, entitats i associacions, que també obrirà portes aquest divendres a les cinc de la tarda, s’hi concentraran enguany 12 associacions, 6 entitats i 24 empreses de tot tipus i alimentàries.D’aquestes 24 empreses, 11 s’emmarquen en l’Espai Tast Km0-Gustum, un espai de degustació col·lectiva i plataforma per als productors agroalimentaris (pa, embotits, carns, cervesa) de l’Alt Urgell i Cerdanya que tenen l’oportunitat de donar a conèixer els seus productes als milers de visitants que passen per la Fira de Sant Ermengol durant tres dies.  

També en aquest mateix espai firal, els visitants hi trobaran la mostra culinària que s’inclou en el programa ‘Aliments del territori i tu’ de la Diputació de Lleida on tindran lloc 14 activitats de degustació i demostració amb aliments de proximitat i amb restauradors del territori. Totes les activitats són gratuïtes i no cal fer reserva prèvia. L’aforament és limitat i s’omple per ordre d’arribada. 

Mostra Ramadera 

També a partir de divendres a la tarda, al Camí Ral de Cerdanya, just a l’entrada dels dos recintes firals, hi haurà instal·lada la mostra ramadera on durant tot el cap de setmana de fira es podrà gaudir d’una vaca frisona, una cabra i una ovella, els tres animals que proveeixen la matèria primera per elaborar els formatges artesans del Pirineu. També hi haurà una activitat per als més xics que consistirà a aprendre a munyir una vaca a través d’una de cartró pedra. 

Aquesta mostra vol ser una aposta ferma per la ramaderia, sector important del desenvolupament econòmic de territoris de muntanya com l’Alt Urgell.