PATRIMONI

La Casa nova dels Banys de Sant Vicenç, declarada bé cultural d’interès local

L’edifici és l’únic element d’arquitectura balneària a l’Alt Urgell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera La Casa nova dels Banys de Sant Vicenç i el seu entorn des de la riba esquerra del Segre / Carles Gascón Chopo.

La Casa nova dels Banys de Sant Vicenç, ubicada al municipi de Pont de Bar, forma part d’un conjunt dedicat a l’hoteleria des d’almenys el segle XIX. Les aigües termals que brollen a les immediacions de l’indret, reconegudes per les seves propietats des de l’alta edat mitjana, van impulsar la construcció d’aquest nucli hoteler situat a la carretera de la Seu d’Urgell a Puigcerdà.

La rellevància històrica d’aquest conjunt, expressió única de l’arquitectura balneària a la comarca de l’Alt Urgell, així com els valors estètics i culturals vinculats a alguns dels seus elements, han justificat la declaració de la Casa nova dels Banys com a bé cultural d’interès local en el darrer ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el passat 13 d’abril.

La Casa nova dels Banys de Sant Vicenç és un gran edifici construït cap a 1887, quan ja hi funcionava un establiment que aprofitava les aigües termals per oferir uns serveis que fins aleshores calia anar a buscar a Andorra o a Vilanova de les Escaldes, al sector francès de la frontera que divideix la Cerdanya. Aprofitant la notorietat que estaven assumint els Banys de Sant Vicenç, es va construir un edifici modern, molt en la línia de l’arquitectura balneària de finals del segle XIX, caracteritzada per l’eclecticisme arquitectònic característic de l’Europa de la Bèlle Époque. Fins a la Guerra Civil, la casa nova dels Banys va atreure una selecta clientela provinent dels sectors més benestants de la burgesia barcelonina, d’acord amb una activitat que es va veure bruscament interrompuda amb el conflicte. Acabada la guerra, quan els propietaris van tornar per fer-se càrrec novament de l’establiment, se’l van trobar ocupat per presoners de guerra que treballaven en la reconstrucció dels ponts volats durant la retirada republicana, i més endavant foren acollits els soldats que construïen els búnquers de la Línia-P. Per aquest motiu, l’activitat hotelera es va haver de reprendre a la casa preexistent, l’anomenada Casa vella dels Banys, quedant la Casa nova relegada de la seva antiga funció.

Els valors històrics i culturals implícits en l’edifici han estat reflectits en l’informe tècnic que justifica la seva catalogació com a bé cultural d’interès local. Aquesta catalogació és competència del ple dels consells comarcals en aquells municipis de menys de 5.000 habitants, tal com és el cas del municipi de Pont de Bar i de tots els municipis de la comarca de l’Alt Urgell, amb l’excepció de la capital. Amb la declaració de la Casa nova dels Banys de Sant Vicenç, la comarca de l’Alt Urgell compta amb 167 monuments protegits en la categoria de bé cultural d’interès local fora del municipi de la Seu d’Urgell.