07.12.2022 |
Viure als Pirineus

Un toro de la Vall d'Aran, gran campió del Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus

El 14è Concurs Nacional de la raça bovina Bruna dels Pirineus es va celebrar aquest diumenge a Vic, dins dels actes del Mercat del Ram. Un animal procedent de l'explotació Vallnova-Espanholet va guanyar el premi més important del concurs

DSC_6304w
Aquest diumenge va tenir lloc a Vic el catorzè Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus
Un toro de la Vall d'Aran, gran campió del Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus

Aquest diumenge va tenir lloc a Vic el catorzè Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus, tot i que els animals ja van arribar dijous a la capital osonenca per tal d'incorporar-se al gruix d'activitats del Mercat del Ram. Aquest s'ha vist enguany una mica deslluït a causa del mal temps i també per la situació política a Catalunya.

El Concurs Nacional s'ha situat un any més al voltant dels 150 caps de bestiar participants, procedents de totes les comarques on té presència la raça. Els premis als millors animals, que concursen en diferents categories durant el certamen, han anat a parar a diverses explotacions del territori català.

El Berguedà ha estat la comarca que més guardons s'ha emportat en el concurs d'enguany, seguida de la Vall d'Aran i la Cerdanya. El guardó més important, però, el de l'animal gran campió del concurs se'l ha emportat el Mesquí, un toro de l'explotació Vallnova-Espanholet de la Vall d'Aran que va ser batejat pel cuiner Nandu Jubany en una edició anterior del Concurs Nacional i que ha destacat no només per la seva morfologia i bon caràcter sinó també per la seva aportació a la raça Bruna, essent el pare de bona part dels animals joves premiats en diferents categories del concurs.

El premi al gran campió d'entre els animals joves del concurs se'l ha endut un exemplar procedent de l'explotació Cal Font de Sagàs (Berguedà).

A banda dels diferents premis a què opten els animals, un dels actes destacats del Concurs Nacional i un dels més esperats per als ramaders de Bruna dels Pirineus és la subhasta de vedells sortits del Centre de Testatge de Bon Repòs. Cal dir que aquest centre de testatge s'ha de traslladar imminentment a una nova ubicació a la Seu d'Urgell, però la paràlisi política i la imposició de l'article 155 estan frenant aquest trasllat, malgrat que les obres a les instal·lacions ja han finalitzat. Pel que fa a la subhasta d'enguany, s'han venut gairebé tots els animals que s'hi subhastaven amb uns preus al voltant dels 2.000 euros cada vedell.

Josep M. Moga, president de la Federació Catalana de la raça Bruna dels Pirineus (Februpi), organitzadora del certamen, es mostrava satisfet al final del Concurs de com havia transcorregut i de la qualitat dels animals que s'hi havia pogut veure. Agraïa també la bona predisposició de l'Ajuntament de Vic, ciutat que acollia el Concurs per setè any consecutiu.

Per a més informació: www.brunadelspirineus.org

Un toro de la Vall d'Aran, gran campió del Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus
Comentarios