CONSELH GENERAU D'ARAN

La síndica d'Aran es marca consolidar l'autogovern i protegir l'aranès com a grans reptes de legislatura

Vergés diu que continuaran treballant per aconseguir el reconeixement de la singularitat aranesa per part de l'Estat
Conselh d'Aran constitució 2
photo_camera Constitució del Conselh Generau d'Aran amb autoritats catalanes i espanyoles / Marta Lluvich

Maria Vergés (Unitat d'Aran) ha estat proclamada síndica d'Aran gràcies als nou vots dels representants d'Unitat d'Aran (UA), enfront dels quatre de Convergència Democràtica Aranesa (CDA).

Conselh d'Aran constitució 1
Maria Vergés jurant el càrrec de Síndica d'Aran / Marta Lluvich

El ple de constitució del Conselh Generau d'Aran i d'investidura de la síndica d'Aran celebrat aquest dimecres a la Casa deth Senhor d'Arròs (Val d'Aran) ha comptat amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra i el delegat del govern de l'Estat a Catalunya, Carlos Prieto. La síndica ha dit que la consolidació de l'autogovern, la protecció de l'aranès i el reconeixement de l'Estat de la singularitat aranesa són els principals reptes de legislatura.

Vergés ha destacat que la consolidació de l'autogovern és "essencial" donat que sota aquest paraigua hi ha moltes àrees importants per a l'Aran com són la sanitat o l'educació, que ajuden a millorar el benestar de les persones. Pel que fa a la necessitat de millorar la situació de la llengua i la cultura, és rellevant donat que es tracta d'un "eix vertebrador" de la institució, ha afirmat la síndica, qui també ha defensat fer més polítiques per augmentar "la militància social" de l'aranès.

Conselh d'Aran constitució 3
La Síndica d'Aran amb autoritats catalanes i espanyoles / Marta Lluvich

La síndica d'Aran s'ha mostrat partidària de col·laborar amb totes les institucions com ho fan amb el Govern i ha parlat del reconeixement de l'Estat. En aquest sentit, ja s'ha celebrat una primera reunió i la predisposició "és bona", ha manifestat. A l'espera del resultat de les eleccions del 23 de juliol, guanyi qui guanyi, Vergés confia poder continuar treballant en aquest sentit i buscar "l'encaix administratiu i jurídic més adient".

Pacte a la Diputació de Lleida

Pel que fa al pacte d'Unitat d'Aran a la Diputació de Lleida, la síndica n'espera presència institucional i més recursos, així com poder fer pedagogia arreu de la singularitat de l'Aran.

Joan Talarn, president en funcions de la Diputació de Lleida, ha afirmat que confia que "en el nou mandat que inicien ara les dues institucions, el nivell de col·laboració institucional mantingui la mateixa línia de lleialtat i compromís amb el territori que s'ha demostrat en els últims quatre anys".