INSTITUCIONS

La síndica d'Aran compareixerà dijous al Parlament per debatre sobre la situació de Val

Per Vergés aquest debat "és un afer primordial per a l'Aran i la seva màxima institució"
Maria Vergés amb Laura Borràs
photo_camera La síndica Maria Vergés amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN

La síndica d'Aran, Maria Vergés, compareixerà dijous que ve a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per a donar compliment a l'article 80.2 de la Llei d'Aran i debatre sobre la situació d'Aran i el desenvolupament del seu autogovern. Aquesta compareixença correspon a la de 2021, que no es va dur a terme a causa de la crisi sanitària. Per Vergés, participar-hi és "un afer primordial per a l'Aran i la seva màxima institució". La síndica ha afegit que la seva compareixença ha de servir "perquè el Parlament de Catalunya obri un debat sobre la situació de la Val d'Aran".

El síndic Francés Boya va fer el 14 d'octubre de 2020 la primera compareixença al Parlament des de l'aprovació de la Llei d'Aran el 2015. Hi va exposar la situació que travessaven la llengua, la sanitat, l'habitatge, el desplegament de la Llei d'Aran i l'estat de les competències que depenen de la Generalitat i estan pendents de ser traspassades al govern del Conselh Generau d'Aran, entre d'altres.

Article 80.2 de la Llei d'Aran

L'article 80.2 de la Llei 1/2015, del Règim Especial d'Aran estableix que: "almenys una vegada a l'any ha de celebrar-se un debat sobre la situació de l'Aran i el desenvolupament del seu autogovern en la comissió parlamentària que correspongui, d'acord amb el Reglament del Parlament. Aquest debat ha de començar amb una exposició del síndic/a".

Oficina d'Aran al Parlament

Per a la síndica d'Aran, aquesta compareixença hauria de servir perquè els mateixos grups polítics duguin a terme propostes de resolució conjunta que puguin habilitar un mecanisme parlamentari que agilitzi el desplegament de l'autogovern aranès. Es refereix, per exemple, a l'impuls de l'oficina d'Aran al Parlament com un "mecanisme de coordinació i arbitratge orientat a facilitar aquest objectiu".

En aquest sentit, durant la seva visita al Parlament, la síndica d'Aran, acompanyada per diversos conselhèrs del govern, visitarà precisament aquesta oficina d'Aran a la cambra, que té com a finalitat establir una comunicació contínua entre les institucions araneses i el Parlament i vetllar perquè la realitat aranesa sigui tinguda en compte en el marc dels treballs parlamentaris.

comentaris
Més a Val d'Aran