INSTITUCIONS

La síndica d'Aran aborda al Parlament la crítica situació de la llengua de la Val d'Aran i demana més recursos

Vergés exigeix "solucions urgents" i més competències al Conselh per fer front a la manca d'habitatge a preu assequible
Síndica d'Aran al Parlament 3
photo_camera La Síndica d'Aran, Maria Vergés, durant la seva compareixença al al Parlament /parlament.cat

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha traslladat aquest dijous als grups parlamentaris la seva preocupació davant la crítica situació per la qual passa la llengua de la Val. "Ens morim!", ha assegurat, tot afegint que el baix ús social de l'aranès també implica que "mori la institució i, per tant, la capacitat de decisió des del propi territori". Per aquest motiu, ha demanat més recursos per tirar endavant polítiques que contribueixin a revertir aquesta situació i garantir-ne la seva "pervivència". Pel que fa al mercat immobiliari, ha reclamat "solucions urgents" i més competències per fer front al problema de la manca d'habitatges a preus assequibles, derivat dels destinats a ús turístic i que fan la "competència" al sector hostaler, ha dit.

Vergés ha recordat les dades de l'enquesta lingüística que aquest octubre es va dur a terme entre els alumnes de l'Institut d'Aran, on es va revelar que un 17,9% d'ells assegurava que l'aranès és la seva llengua familiar i un 18,8% va declarar tenir-la com a llengua d'identificació. Per la síndica, la manca de recursos per fer front a aquesta situació "lamina l'autonomia en la seva globalitat" i ha volgut deixar clar que "la mort de l'aranès implicarà, tard o d'hora, la mort també del català", en tractar-se, ha assegurat, de dues llengües que "comparteixen problemàtiques", com ara el descens del seu ús social.

Síndica d'Aran al Parlament 2
La Síndica d'Aran, Maria Vergés, durant la seva compareixença al  al Parlament /parlament.cat

Respecte a la iniciativa legislativa que han presentat aquest dijous al Parlament per modificar la Llei 8/2022 sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, ha demanat als grups parlamentaris que es pugui tramitar pel procediment de lectura única per "resoldre aquesta situació en la major brevetat". Tot i això, ha reconegut que és conscient que en aquesta norma no hi va haver cap "intencionalitat" d'eliminar el caràcter de llengua vehicular de l'aranès a l'escola.

La síndica d'Aran ha explicat que actualment compten amb 100.000 euros per dur a terme polítiques de caire lingüístic i que l'augment de recursos econòmics que demana aniria destinat a millorar la formació, fer més campanyes de sensibilització o augmentar la presència als mitjans de comunicació. La majoria de grups parlamentaris han volgut manifestar-li el seu suport en aquest punt i Vergés ha volgut deixar clar que no vol "conflictes per la llengua" i que veu el traspàs de competències en aquest àmbit com una "prioritat absoluta" pel govern de la Val.

Quant al pressupost per a les polítiques d'habitatge, Vergés ha dit que només disposen de 12.000 euros i ha demanat més competències per al Conselh Generau d'Aran "per ser més efectius" a l'hora de capgirar la situació actual. En la seva compareixença a la cambra catalana, la síndica també ha demanat als grups polítics "generositat i responsabilitat" de cara a aprovar els pressupostos i evitar que s'hagin de prorrogar els d'enguany i avançar en la nova Llei de Muntanya amb l'objectiu que els veïns del territori puguin "equiparar-se en drets" a la resta de la ciutadania de Catalunya.

Més a Val d'Aran