27.09.2022 |
Viure als Pirineus

El síndic d'Aran vol mesures immediates pel ''comportament agressiu'' de determinats óssos

El pressupost pel 2017 del Conselh Generau ascendeix a 27,6 MEUR i representa un increment d'un 2% respecte de l'any anterior

Goiat, el nou ós que han alliberat al Pirineu, a la vall d'Isil, el 6 de juny del 2016. (horitzontal)
Una foto de Goiat al Pirineu.
El síndic d'Aran vol mesures immediates pel ''comportament agressiu'' de determinats óssos

El ple del Conselh Generau d'Aran ha aprovat una moció relacionada amb la preocupació que l'ós genera a la Val d'Aran. El síndic, Carlos Barrera, ha dit que s'han de replantejar mesures de ''reacció immediata'' davant el ''comportament agressiu'' de determinats óssos. Barrera creu que d'aquesta manera s'ajudaria a ''prendre consciència i reaccionar'' per donar credibilitat al programa de reintroducció de l'ós al Pirineu de l'any 1995. D'altra banda el síndic ha explicat que demanaran a la Generalitat que respongui sobre quin és el sostre que pot suportar el territori que ara ocupa l'ós i de què pot passar si continua la proliferació com fins ara dels ossos en els pròxims anys. El Ple del Conselh ha aprovat també els pressupostos del 2017 dotats amb 27,6 MEUR, xifra que suposa un increment del 2% respecte de l'any anterior.

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha explicat que s'hauria de fer un replantejament de la ramaderia extensiva d'alta muntanya amb la demanda de la definició de l'espai ós, i amb mesures d'acompanyament i de suport específiques. Aquesta moció s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics.

La màxima partida del pressupost, el Conselh Generau la destina a Salut i del Benestar social amb un 54%. Per aquest exercici 2017 preveu la finalització de les obres d'ampliació de l'àrea quirúrgica de l'Hospital de la Val d'Aran i l'adaptació dels locals confrontants a l'Hospital com a despatxos d'administració. Així mateix en l'àmbit de salut, es preveu la continuïtat del programa del càncer de còlon i la implantació d'un nou sistema d'informació de gestió assistencial, programes realitzats gràcies a la col·laboració amb la Diputació de Lleida.

Pel que fa a l'àrea de benestar, el pressupost 2017 preveu la partida necessària per realitzar el projecte executiu i direcció d'obra de la nova residència geriàtrica que el Conselh Generau d'Aran preveu construir al poble de Les.

Per l'organisme Foment Torisme Val d'Aran, s'ha reservat una partida de 635.080 euros. Per la construcció del Centre d'Interpretació d'Artiga de Lin s'han reservat 140.000 euros. En l'àmbit de camins i senders, el pressupost del Conselh Generau d'Aran destinarà més de 400.000 euros en la neteja i manteniment. Pel que fa a accessos a nuclis urbans, s'hi invertirà 168.000 euros.

En l'àmbit de la cultura i del patrimoni, l'edició de llibres de text en aranès per import de 30.000 euros, l'edició de llibres culturals amb 30.000 euros i la inversió en patrimoni amb 105.000 euros per a la millora de diverses esglésies de la Vall d'Aran, són les partides més destacades.

Els pressupostos s'han aprovat amb els vots a favor de CDA-PNA i l'abstenció d'UA-PSC i PRAG.

* Inscriu-te al nostre canal de notícies de Telegram per assabentar-te de tot el que passa al Pirineu.

El síndic d'Aran vol mesures immediates pel ''comportament agressiu'' de determinats óssos
Comentarios