El síndic d'Aran demana reunir-se amb Torra per abordar l'"infrafinançament" de la sanitat aranesa

Boya sol·licita la creació d'una taula de treball entre el Departament de Salut i el Conselh Generau d'Aran
Pla mitjà del síndic d'Aran, Paco Boya, en una atenció als mitjans a la sortida del Ministeri de Transició Ecològica a Madrid, el 8 d'octubre del 2019 (horitzontal)
photo_camera El síndic d'Aran, Paco Boya, en una atenció als mitjans/Andrea Zamorano

El síndic d'Aran, Francés Boya, ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per abordar temes relacionats amb l'aranès, la sanitat i el desenvolupament rural. El síndic ha exposat en una carta la "complexa" situació que travessa la sanitat aranesa i la "dificultat" de fixar professionals al territori. Boya lamenta que, "malgrat haver incrementat els serveis" el seu "infrafinançament" es manté en xifres similars a les del 2009. El síndic d'Aran demana solucionar aquesta problemàtica "tan aviat com es pugui" amb vista a possibles rebrots de la covid-19. Per tot, demana la creació, de manera "urgent", d'una taula de coordinació i treball entre el Departament de Salut i el Conselh Generau d'Aran.

El síndic d'Aran, Francés Boya, s'ha dirigit per carta al president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Salut, Alba Vergés, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per sol·licitar-los que se solucionin assumptes "primordials" per a l'Aran.

La setmana passada estava prevista una reunió entre el síndic d'Aran i el president de la Generalitat per tractar, d'una banda, la situació de l'aranès i les polítiques lingüístiques que es duen a terme entre la Generalitat i el Conselh Generau, i, d'altra banda, assumptes relacionats amb l'autogovern d'Aran. No obstant això, aquesta reunió es va desconvocar a causa de la situació actual de la covid-19 a Barcelona.

Referent a la missiva dirigida a la consellera d'Agricultura, el síndic d'Aran ha manifestat la "precària" situació del sector ramader, la "desaparició" de l'activitat agrícola i la "necessitat" d'incentivar aquestes activitats "tan bàsiques per a l'Aran". També ha traslladat la seva preocupació per la situació dels boscos del territori, ja que, segons ha afirmat, en aquests darrers anys "la política forestal ha estat escassa" per raons d'insuficiència del marc competencial perquè, si bé la competència és del Conselh Generau d'Aran, "no hi ha cap assignació econòmica per a dur a terme la seva gestió", segons Boya.

El síndic d'Aran ha demanat formalitzar una reunió amb la consellera Jordà quan la situació sigui més favorable, per estudiar i aprofundir en el que estableix l'article 64 de la Llei de Règim Especial d'Aran, que decreta que el Conselh Generau exerceix competències en matèria de promoció del desenvolupament i protecció del medi rural, agricultura, ramaderia, aprofitament forestal i productes artesanals de la indústria agroalimentària.

comentaris