La recuperació del formatge aranès

El José Antonio Tarrau, el Tonho, a casa tota la vida havia vist fer formatges però mai pensava que s'hi dedicaria de ple. Ell és de casa Rosa, a Babergue, el poble més alt de la Vall d'Aran (1.419 m), i l'any 2006 va decidir que volia ser formatger: amb el seu germà Oscar van viatjar al País Basc, van anar a veure el Salvador Maura a Adrall ("el gran mestre Maura", com diu ell), van fer cursets a Bellestar i l'agost del 2009 ja tenien a punt els sus primers formatges artesans.

P1380798
photo_camera El Tonho a la seva formatgeria, a Babergue.

Avui "Era Hormatgeria", la formatgeria del Tonho i de 'Oscar, s'ha convertit en una referència a l'Aran. Ells han recuperat el formatge aranès, "el de sempre" i han diversificat en una sèrie de formatges artesans de gran qualitat: fan formatge blau, formatge de pasta tova, llenguat i, fins i tot, elaboren un exclusiu formatge farcit amb caviar.

Van a buscar la llet a França, "directament a un ramader que té 38 vaques", ens explica el Tonho. La Vall d'Aran com a única vall occitana orientada de Catalunya, ha recollit les influències del país rei dels formatges: França. Aquest país els va aportar la tècnica del "affinage" i la curació a base de banyar la peça en una barreja de "Armagnac" (destil·lat de vi blanc sec), oli d'oliva verge i vinagre, que apliquen durant una mica més de 60 dies que són els que reposen els formatges al celler i que els proporciona una fina aroma, suau sabor i conservació ideal, per a prendre-ho en qualsevol ocasió.

El Tonho reconeix que la feina de formatger artesà és molt dura, a més va començar en plena crisi, "però s'ha d'anar fent, a poc a poc els resultats arriben, d'han de fer moltes hores però si t'agrada la feina que fas hi ha molt de guanyat", reconeix.

A L'hivern pràcticament no elaboren, "la millor època per fer formatges és la primavera", i la majoria de la producció es ven en el mercat de proximitat i en la mateixa formatgeria de Babergue, al costat de l'obrador.