Puig visita la Val d'Aran i es compromet a seguir invertint en cultura i patrimoni

El conseller de Cultura, Lluís Puig, s'ha compromès a seguir invertint en patrimoni i calcula que l'estiu que ve es podrà inaugurar el centre d'interpretació de la festa deth Haro a Les

conseller Puig
photo_camera El conseller de Cultura, Lluís Puig, durant la seva visita. Foto: Conselh Generau Aran

El conseller de Cultura, Lluís Puig, s'ha compromès seguir invertint en cultura i patrimoni en la seva visita aquest dijous a la Val d'Aran. Entre d'altres llocs, Puig ha visitat el Museu de la Val d'Aran a Vielha per contemplar la pila baptismal del segle XII, adquirida per la Generalitat i d'un valor "importantíssim" per l'equipament, tal com ha assegurat el Síndic d'Aran, Carlos Barrera. Puig també ha visitat on es situarà el centre d'interpretació de la festa deth Haro a Les, i ha dit que espera que l'estiu que ve es pugui inaugurar. El conseller de Cultura de la Generalitat també ha visitat l'Arxiu Històric d'Aran, ha reconegut que cal ampliar-lo i s'ha compromès a col·laborar en aquest sentit amb el Conselh Generau d'Aran. D'entre els objectes i documents que conserva l'arxiu, destaca el document d'Era Querimònia, un privilegi concedit pel rei Jaume II d'Aragó el Just a la Vall d'Aran el 1313 i que constitueix el dret històric de l'Aran.

Puig 2

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha realitzat aquest dijous la seva primera visita oficial com a conseller de la Generalitat a la Val d'Aran. El conseller ha estat rebut a Les pel síndic d'Aran, Carlos Barrera, i per l'alcalde de la població, Emilio Medan. En aquest primer acte de la visita institucional el conseller ha visitat la que serà la futura seu del Centre d'Interpretació de les 'Hèstes deth Huec', així com el projecte museístic que es preveu que entri en funcionament l'estiu de l'any 2018. Aquest centre, tal i com ha explicat el sindic d'Aran, també tindrà una antena a la població d'Arties, al Naut Aran, on també es celebra la Festa del Foc la nit de Sant Joan.

Al desembre de 2015, el comitè intergovernamental de la Unesco va declarar les falles del Pirineu Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquesta catalogació contempla les 63 festes del foc que se celebren durant el solstici d'estiu als Pirineus, entre les quals s'inclouen les de la crema dels Haros de la Val d'Aran de Les i Arties.

La visita ha continuat a la Casa deth Senhor d'Arròs, seu de l'Arxiu Generau de la Val d'Aran i seu de les reunions plenàries del Conselh Generau d'Aran, on desprès de signar al llibre d'honor, el conseller de cultura ha pogut veure Era Querimònia. El privilegi es va concedir des del Castell del Rei de Lleida, després del retorn de la Val al domini de la Corona d'Aragó, i un cop finalitzada l'administració fiduciària d'Aran pels reis de Mallorca. Per tal d'afermar el domini de la val d’Aran el rei Jaume II d'Aragó va ordenar compilar per escrit els Usatges i Costums del dret consuetudinari aranès, i a la vegada recompensà els aranesos concedint-los franqueses i privilegis. A canvi, els aranesos acceptaven el pagament d'un únic tribut al rei per veí, el Galin Reiau, consistent en una mida o sester de blat l'any per tal com equivalia a un galin o setena part d'una quartera aranesa.

Puig 3

Més tard el conseller Puig i el sindic d'Aran, Carlos Barrera, acompanyats del director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Jusèp Boya, i de la directora del Museu dera Val d’Aran, Carla del Valle, han visitat el Museu de la Torre del General Martinhon, on s'ha fet la presentació del peu de la pila baptismal romànica del S.XII- XIII de l'església de Sta. Maria de Mijaran, cedit per el Dipòsit de la Col·lecció Nacional d'Art de la Generalitat de Catalunya al Museu dera Val d'Aran.

El conseller de Cultura, Lluí Puig, ha valorat molt positivament la feina dels equips museístics i de patrimoni de la Val d'Aran i s'ha mostrat receptiu a la demana del sindic d'Aran d'ampliar la seu de l'Arxiu Generau d'Aran, que en paraules del sindic d'Aran, està actualment al límit de la seva capacitat, en part gràcies a les aportacions de particulars i famílies araneses sensibles a la preservació de la historia i del patrimoni aranesos.

Per la seva part el sindic d'Aran, Carlos Barrera, ha posat en valor la complicitat entre el Conselh Generau d'Aran i el departament de Cultura de la Generalitat en els objectius per a la defensa de la pervivència de la cultura i el patrimoni de l'Aran pel que fa a projectes de present i de futur en aquests àmbits. El sindic d'Aran, ha recordat l'esforç que duu a terme el Govern d'Aran, en quant a la preservació del patrimoni en les esglésies araneses pel seu manteniment i conservació, que ha dit, és exemple arreu del país.

Finalment el conseller de Cultura i el sindic d’Aran, han visitat la seu de l'IEA-Acadèmia aranesa dera lengua occitana, on han estat rebuts pel president de l'Acadèmia, Jusèp Loís Sans i la resta de membres de l'Institut.

Més a Val d'Aran