05.10.2022 |
Viure als Pirineus

TECNOLOGIA

Una prova pilot connectarà via satèl·lit zones remotes d’alta muntanya de la Val d’Aran

Es desplegaran solucions en àmbits com la salut, la connexió d'emergències i seguretat, o la gestió de riscos naturals
Satèl·lit Val d'Aran
Acte de presentació del projecte MWC / ACN
Una prova pilot connectarà via satèl·lit zones remotes d’alta muntanya de la Val d’Aran

Hispasat i la Mobile World Capital han posat en marxa una prova pilot per connectar via satèl·lit zones remotes d’alta muntanya de la Vall d’Aran on no hi arriba la fibra òptica. Inicialment, amb una inversió de 50.000 euros, es connectarà via satèl·lit de banda ampla i Internet de les Coses (IoT) el refugi de l’Artiga de Lin, situat a 1.470 metres. Durant la presentació del projecte al MWC, Jordi Hereu, president d’Hispasat, ha destacat que la connectivitat satel·litària obre un “món d’oportunitats” per garantir, per exemple, la seguretat de la gent que practica esports a la muntanya o el control d’allaus a l’hivern. Per la síndica d’Aran, Maria Vergés, suposa “equiparar en drets” els habitants de les zones rurals.

El projecte, on també hi col·labora el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, compta amb el suport tècnic d’Arantec, que aportarà el seu ‘know-how’ en el disseny, desplegament i posada en marxa de xarxes de sensors sense fils en ubicacions hostils amb condicions meteorològiques adverses, baixa connexió de dades i absència d’energia.

En el marc de l'acord es desplegaran solucions en àmbits com la salut, la connexió d'emergències i seguretat, la gestió de riscos naturals o activitats turístiques. Es tracta de serveis bàsics que es veuen afectats per l'escassa connexió en zones remotes d'algunes àrees de la Vall d'Aran. Comptar amb una xarxa de comunicació satel·litària permetrà garantir una connexió de qualitat en aquests entorns.

En concret, durant aquest projecte pilot s'estudiaran casos d'ús especialment enfocats en la gestió d'emergències a la muntanya gràcies al desplegament de bombolles de connectivitat en refugis d'alta muntanya, a l'ús de sensòria per a la prevenció de caigudes i a vehicles d'emergències amb connectivitat satel·litària en moviment per al monitoratge d'accidents.

 A més, es treballarà en la millora de les activitats turístiques, mitjançant la sensorització IoT de ciclistes i senderistes, control d'aforament i accés a pàrquings o el desplegament de punts Wifi satel·litaris, i en el control de la ramaderia, la fauna salvatge i l'entorn natural.

En funció dels resultats obtinguts a la Vall d’Aran, l’objectiu dels promotors és replicar el projecte en d’altres territoris.

Una prova pilot connectarà via satèl·lit zones remotes d’alta muntanya de la Val d’Aran
Comentarios