03.10.2022 |
Viure als Pirineus

Presenten l'etapa del Tour de França que unirà Vielha amb Arcalís

El Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, va acollir aquest dimarts la presentació de la 9a etapa del Tour de França, que en la 103a edició tindrà lloc el proper 10 de juliol entre Vielha (Vall d’Aran) i Arcalís (Andorra) al llarg de 184 quilòmetres. La Direcció General de la Policia, la Secretaria General de l’Esport i la Sindicatura d’Aran han explicat el conjunt d’actuacions previstes per garantir la seguretat de la prova ciclista més important del món, la mobilitat i el civisme. 

8fc55440-6b85-4b6b-8b11-f777d05692a7
El Tour de França tindrà, enguany, una forta presència al Pirineu català.
Presenten l'etapa del Tour de França que unirà Vielha amb Arcalís

Els encarregats de donar els detalls han estat el Síndic d’Aran, Carlos Barrera; el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el director general de la policia, Albert Batlle, acompanyat del cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central i cap del dispositiu, el comissari Ferran López. També hi eren presents el conseller de Territori del Conselh d'Aran, Antonio Boya, i el president de la Federació Catalana de Ciclisme, Josep Bochaca.

La 9a etapa serà la jornada estel·lar als Pirineus, amb sortida a Vielha, a 1.105 metres, un recorregut de 184 km i arribada a la localitat andorrana d'Arcalís, a la cota 2.240 m. Per primera vegada, Vielha-Val d’Aran és la sortida d’una etapa del Tour (el Pla de Beret va ser-ne final el 2006), que el 2009 va tenir una etapa amb inici a Girona i final a Barcelona. La Seu d’Urgell és l’altra localitat catalana que ha vist l’arribada o la sortida d’una etapa de la ronda francesa.

A més de la sortida a Vielha, on es podrà viure el gran ambient del Tour, altres localitats catalanes del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell per on passarà el pilot en aquesta etapa seran Llavorsí, Rialp, Sort i la Seu d'Urgell. Quant als 5 ports de muntanya que s'han de superar, hi ha la Bonaigua, ja en els primers quilòmetres de carrera amb el seu punt més alt en els 2.072 m. Després de Sort els ciclistes encararan l'interminable Port del Cantó (1.721 m) i un cop a Andorra hauran de superar la Comella (1.347 m) i el Coll de Beixalís (1.796 m) per creuar meta a 2.240 m a Arcalís.

El secretari general de l’Esport ha assegurat que el Tour pot apostar “amb tranquil·litat” per aquesta etapa perquè “a Catalunya som un referent esportiu a nivell de participació però també pel que fa a capacitat organitzativa”. Gerard Figueras ha afegit que acollir l’etapa reforça la vinculació cada cop més forta entre turisme i esport, que “projecta el país al món i genera ocupació en la restauració, l’hoteleria i els sectors vinculats”.

Per la seva banda, el director general de la policia, Albert Batlle ha reconegut que es tracta d’una etapa amb una “extraordinària complexitat organitzativa”, a la qual està prevista l’assistència de 25.000 espectadors, que requereix “un dispositiu de seguretat superior al d’una etapa ciclista normal”, la qual cosa mobilitzarà 664 agents durant els tres dies en què estarà activat el dispositiu. El cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central i cap del dispositiu, el comissari Ferran López, ha assegurat que “el Tour de França és la 3a prova esportiva més important del món”, i que aquest dispositiu treballarà per garantir la mobilitat i la seguretat de la caravana ciclista, i procurarà minimitzar l’afectació viària provocada pels talls de trànsit a les carreteres afectades. El centre de coordinació estarà situat a Vielha.

Finalment, Carlos Barrera ha recordat l’èxit del final d’etapa celebrat al Pla de Beret fa deu anys i ha subratllat l’impacte econòmic que tindrà el pas del Tour per la Val d’Aran (només les pernoctacions de l’equip organitzatiu de la prova deixarà 35.000 euros) i, especialment, “la repercussió mediàtica de tenir una hora de televisió en directe” mostrant aquest territori i el Pirineu. “Per aquelles dates, ja no hi ha cap llit lliure en un radi de 70 km al voltant de Vielha”, ha anunciat, a la vegada que ha destacat la col•laboració entre les institucions catalanes (Conselh Generau d’Aran, Ajuntament de Vielha e Mijaran, Ajuntament de Naut Aran, Secretaria General de l’Esport, Diputació de Lleida i Baqueira Beret) per cofinançar el cost d’acollir aquest esdeveniment.

Presenten l'etapa del Tour de França que unirà Vielha amb Arcalís
Comentarios