El Pirineu debat la nova llei de muntanya

El Govern català va aprovar el 1983 la Llei d’alta muntanya per l’Aran i les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallar Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa. Aquella Llei partia de la base que les àrees de muntanya no havien assolit el mateix grau de desenvolupament econòmic de la resta de Catalunya i que calia un esforç addicional, per part de les administracions, per tal de dotar-les d’infraestructura i d’equipament. Avui es debat a Sort la nova llei de muntanya.

B8bpfZpIIAENpwb
photo_camera Imatge de la reunió avui a Sort. Font: @CatInfo Lleida

Abans d'iniciar la redacció d'aquesta Llei, s'ha considerat important conèixer les visions dels agents i actors socials de les comarques de muntanya sobfre la conveniència d'aquesta iniciativa i sobre com convindria orientar-la.

Les sessions que ara s'han dut a terme són les primeres obertes al conjunt de la ciutadania i se sumen a d'altres espais de debat precedents que es volen donar a conèixer i que es volen enriquir amb les aportacions de tots aquells que estiguin interessats en el projecte. En aquest sentit, el passat dia 21 de gener es va celebrar la primera reunió a Berga i aquest dimecres se n'ha celebrat una segona a Sort en la qual hi participen els principals agents socials, polítics i econòmics de les comarques pirinenques.

Antecedents

A finals de 2011, trenta anys després, el Consell General de Muntanya va encarregar al Departament de Territori i Sostenibilitat engegar un procés de reflexió per a la revisió de la Llei.

L’any 2012, es van mantenir diverses sessions de treball amb membres del Consell General de Muntanya i dels consells comarcals per fer balanç de la política de muntanya, identificar els reptes de futur i debatre la utilitat dels diversos instruments existents.

Entre 2012 i 2013, es van prosseguir els treballs de definir una segona etapa en les polítiques de muntanya en el marc de la Comissió tècnica i les taules sectorials del Pacte global per al Pirineu. Aquest projecte va quedar estroncat per la retirada de la Candidatura de Barcelona-Pirineu als jocs olímpics d’hivern, a la qual anava en part vinculat, però va posar sobre la taula una àmplia bateria de reflexions i propostes que segueixen vigents.

Finalment, enguany, s’ha creat un grup de treball “tècnic”, conformat per personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i tècnics i professionals que treballen al Pirineu en diverses polítiques estratègiques per al desenvolupament de les comarques de muntanya, els quals han elevat un document de conclusions. Aquest document, que ara es pretén compartir, cal entendre’l com el document de base per al debat obert que ara es proposa.