27.09.2022 |
Viure als Pirineus

La pagesia de la Vall d’Aran, desatesa

A la nostra vall, i en general a les comarques de muntanya, les visites dels polítics no són gaire freqüents.

ç
Unió de Pagesos
La pagesia de la Vall d’Aran, desatesa

Per això, quan algun alt càrrec pren la decisió d’acostar-s’hi, com va passar fa poques setmanes, tenint en compte que hi ha sectors com l’agrari, que passa per una situació molt difícil, se’ns fa estrany que no se’ns convoqui ni tan sols per mantenir un canvi d’impressions.

En defensa de l’agricultura i la ramaderia de muntanya ens hem mobilitzat i hem demanat solucions urgents reiteradament. Tenim greus problemes pels danys d’espècies reintroduïdes com l’ós, i de la fauna cinegètica, que afecten els nostres ramats, mentre que cérvols i senglars ens arrasen les zones de pastura i farratge. Aquests últims anys també ens han retallat injustament els ajuts a la ramaderia, les mesures agroambientals del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i les indemnitzacions compensatòries de muntanya. I contra aquestes decisions, algunes de les quals s’han redreçat o es troben en via de trobar solucions, també hem reclamat un canvi d’actitud.

En la recent Marxa Pagesa que vam portar arreu de Catalunya fa just dos mesos per la dignitat de la pagesia reivindicàvem la importància del manteniment de l’agricultura i de la ramaderia per l’aportació de bens públics, per abastir d’aliments la població. A les zones de muntanya, l’agricultura i la ramaderia extensiva són importants pel paper que tenen les pastures i per a l’economia d’aquestes comarques.

I encara hi ha altres qüestions cabdals, com ara la nostra preocupació perquè la gent jove tingui l’oportunitat d’incorporar-se al camp, tot i les dificultats intrínseques d’aquestes comarques.

Per tot això, considerem que un viatge al territori, des del despatx oficial, bé mereix una trobada, encara que sigui breu, amb la pagesia, per conèixer de prop, sense necessitat de xifres pel mig i de viva veu, tot allò que l’amoïna.

La pagesia de la Vall d’Aran, desatesa
Comentarios