ARXIUS

Nou ingrés de documentació en el fons patrimonial Çò de Lúcia de Vilamòs

Destaquen tres pergamins dels segles XVI i XVII, que complementen la història de la família
Arxiu Aran
photo_camera Pilar Castet Saforcada dipositant documents de Çò de Lúcia de Vilamòs a l’Archiu Generau d'Aran

El 26 d’agost de 2020, s’ha formalitzat una nova transferència de documentació en el fons patrimonial Çò de Lúcia de Vilamòs. El fons va ingressar l’any 2009 i aquest és el setè ingrés. La titular dels fons, Pilar Castet Saforcada i la seva família, han fet arribar a l’Arxiu tres pergamins i diversos documents en paper dels segles XVI al XX.

Els tres pergamins, datats els anys 1568, 1601 i 1630, i  dos dels documents en paper, datats els anys 1690 i 1730, fan referència a l’augment del patrimoni de la casa a través de la compra venda de terres i prats.

Destaca l’ingrés de cinc cartes escrites entre els anys 1939 i 1941. Quatre corresponen a un familiar empresonat a la presó de Bilbao (1939-1940) i una, a un altre familiar empresonat a la Penitenciaria de Treballadors del Castell de Gardeny de Lleida (1941).

La relació de la família Castet amb l’Associació “Es Paums” fa que dins aquest fons patrimonial es vagi ingressant la producció cultural de la dita associació. Aquest any, ingressa un CD que conté l’homenatge que han fet al poeta Mossèn Condò Sambeat i que porta el títol “Es Pauesses e es Paoms canten a Mossen Condò en sòn centenari”.

Actualment els fons de Çò de Lúcia de Vilamòs compta amb 0,70 metres lineals de documentació en paper;  3 pergamins; 14 llibres; 10 positius fotogràfics b/n; 2 postals en b/n i 4 postals en color; 4 estampes; 1 goig, 1 bandera de la tropa d'Intendència de Melilla de 1922 i 1 DVD amb filmacions dels ans 70 del segle XX del poble de Vilamòs.

Més a Val d'Aran