09.12.2022 |
Viure als Pirineus

El mercat de la raça bruna de Vic sorteja els efectes de la sequera

Dissabte passat, dia 1 d’octubre, es va celebrar al recinte del Sucre de Vic el 3r Mercat de bestiar de Raça Bruna dels Pirineus. A la subhasta es va vendre un 60% dels exemplars, uns 120, i hi va haver un volum de negoci de més de 80.000 euros.

bruna0k
Imatge de la subhasta de vedella. Foto: Eixmedia.
El mercat de la raça bruna de Vic sorteja els efectes de la sequera

La novetat d'enguany va ser un tast de carn de bruna, per tal de promoure el consum d'aquesta preuada carn de vedella autòctona dels Pirineus.

La valoració per part del president de la Federació de la Bruna dels Pirineus, Josep Maria Moga, és que el mercat feia goig de veure amb 200 caps de bestiar, que és una mostra del què hi ha de ramaderia productiva als Pirineus catalans, i que la trobada permet, sobretot, el contacte personal entre els associats, tant si són compradors com venedors, i facilita els tractes fins i tot un cop passat el mercat.

També, que la sequera d'aquest estiu, amb els seus efectes de manca d'herba i l'encariment posterior dels farratges feia pensar en un mercat de la raça bruna amb molt poques vendes, però el recompte final de bestiar venut, entre mascles i vedelles de diferents edats assoleix una valoració econòmica total de més de 80.000 euros.

Pel que fa al descens de vendes respecte a les dues edicions anteriors, en les que s'havia arribat al 85% dels caps subhastats, apuntava a la raó i al seny dels ramaders, que si no tenen la necessitat imperiosa de repoblar els seus ramats, davant una temporada d’hivern amb poc ferratge i el bestiar estabulat, esperen a la temporada vinent per estalviar-se’n el cost.

Tanmateix, la novetat d’enguany, el tast de carn de bruna cuita a l'estil argentí obria les possibilitats a una nova activitat pels ramaders com és la venda directa i sense intermediaris de la carn als consumidors.

El president espera que l'any vinent, l'aigua a la natura en els mesos d'estiu sigui abundosa i que permeti recuperar els percentatges de venda anteriors, i que ben aviat es desencalli el tema del trasllat del Centre de testatge de Bon Repòs cap a l'Escola de Capacitació Agrària, a les rodalies de la Seu d'Urgell, tema que continua essent el primer objectiu de la nova Junta de la Federació.

El mercat de la raça bruna de Vic sorteja els efectes de la sequera
Comentarios