25.05.2022 |
Viure als Pirineus

LLENGUA OCCITANA

L'Acadèmia Aranesa denuncia a l'Eurocambra "l'abandonament i la ignorància" de l'Estat amb la llengua occitana

Josep Maria Terricabras assegura que el "menyspreu" de l'Estat per la riquesa lingüística "pot ser letal per a l'aranès"

La delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana durant la seva intervenció al l'Integrup de Minories del Parlament Europeu, a Estrasburg, el 13 de setembre (horitzontal)
El president de l'Acadèmia Aranesa, Jusèp Loís Sans, durant la seva intervenció a Estrasburg/ACN
L'Acadèmia Aranesa denuncia a l'Eurocambra "l'abandonament i la ignorància" de l'Estat amb la llengua occitana

Una delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana ha denunciat aquest dijous al Parlament Europeu "l'abandonament i la ignorància" de l'Estat espanyol amb la llengua occitana. Els representants de l'Acadèmia han comparegut davant de l'Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu, on han remarcat que "la llengua occitana no és cuidada ni tinguda en compte per part del govern espanyol". L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha indicat que el "menyspreu" de l'Estat per la riquesa lingüística "pot ser letal per a l'aranès". En canvi, la representació de l'Acadèmia ha preuat la Generalitat com a "exemple mundial de protecció" d'una "llengua territorial pròpia encara que tingui pocs usuaris".

La delegació aranesa estava formada pel president de l'Acadèmia Aranesa, Jusèp Loís Sans, el president de la Secció Aranesa, Jèp de Montoya, i Ròsa Salgueiro, secretària de l'Acadèmia. 

En la seva intervenció, han recordat que la llengua occitana va ser declarada oficial amb l'Estatut del 2006 i han assenyalat "l'enorme respecte per a la identitat aranesa" a Catalunya, on aquesta llengua és parlada en un part del territori amb 10.000 habitants. "És l'únic territori on la llengua occitana rep un tracte tan important", han dit. 

Amb tot, han lamentat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'aranès els genera preocupació perquè "sense preferència lingüística, l'occità no podrà ocupar un espai important i destacat a l'administració, l'ensenyament, els mitjans de comunicació i en altres àmbits socials fonamentals que li permeti seguir viva". "La negació de la seva preferència és el principi argumental de la seva eliminació", han dit. 

"L'Estat espanyol és objecte d'incompliment de la protecció a què l'obliguen les lleis i els compromisos adquirits pel govern espanyol. La llengua occitana, llengua cooficial de l'Estat, no rep el mateix tracte per part del govern espanyol que altres llengües cooficials", han indicat els representants de l'Acadèmia Aranesa. 

L'Acadèmia Aranesa denuncia a l'Eurocambra "l'abandonament i la ignorància" de l'Estat amb la llengua occitana
Comentarios