INSTITUCIONS

El Govern es compromet a tancar l'acord per augmentar en 200.000 euros la dotació per fomentar l'aranès

Vilagrà garanteix a la Síndica d'Aran abordar la millora de la llei del règim especial de la regió històrica
Vilagrà Parlament aranès
photo_camera Vilagrà Parlament aranès

El Govern s'ha compromès a tancar, en unes setmanes, l'acord per augmentar en 200.000 euros la dotació per protegir i fomentar l'aranès. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ho ha afirmat durant la resposta a la intervenció de la síndica de l'Aran, Maria Vergés, al ple d'aquest dimecres al Parlament. Vilagrà ha reiterat el "compromís" per la dotació extra en matèria de política lingüística per l'any vinent, que el departament està acabant de "treballar amb cura". La consellera ha garantit a la Síndica d'Aran abordar la millorar de la llei del règim especial de la regió històrica: "Les lleis són vives, i l'actual té reptes i marge de millora. Ens hi trobaran per arribar als objectius que ens marquem conjuntament", ha assegurat.

La consellera Vilagrà i la síndica Vergés van reunir-se el 20 de gener, en el marc de la Comissió Bilateral Govern-Conselh Generau d’Aran. La consellera va anunciar aleshores aquest augment de 200.000 euros de la dotació per protegir i fomentar l’aranès que suposa un increment del 70% dels recursos destinats a la llengua.

D'altra banda, la consellera d'Educació, Anna Simóva anunciar a mitjans de novembre que el Govern crearà el servei en llengua, interculturalitat i cohesió social (LIC) d'aranès per als centres educatius de l'Aran. Serà una persona assessora que reforçarà l'aprenentatge d'aranès a escoles i instituts d'Aran i donarà suport als equips directius i docents amb materials, recursos i formació.