Val d'Aran

Esllavissada de grans dimensions a la ribera de Valarties

Aquesta passada nit a la ribera de riu Valarties aproximadament a 500 metres del Pont de Sant Pelegrí, que delimita el nucli amb l’inici de la pista forestal, s’ha produït una esllavissada de grans dimensions que ha creuat el riu i ha afectat la pista d’accés al Montarto, sobrepassant la llera del riu i remuntant la vessant contraria

180512_Valarties
photo_camera Una esllavissada de grans dimensions ha creuat el riu i ha afectat la pista que porta al Montarto

En aquest punt existeix una línia elèctrica de mitja tensió que s’ha vist afectada pel despreniment ja que ha produït el trencament d’un dels seus suports, que suposadament ha provocat un petit tall del subministrament elèctric a una part de la població d’Arties, que ha estat reposat automàticament. La coincidència d’aquest micro-tall de subministrament podria indicar l’hora en que s’ha produït l’esllavissada, que es calcula que podria ser sobre les 23h de la passada nit.

L’afectació de milers de m3 desplaçats afecten directament a més de 200 metres de longitud de la pista forestal i han provocat l’afectació dels dipòsits d’aigua potable d’Arties. Avui mateix les màquines estan treballant per possibilitar l’accés als dipòsits d’aigua i avaluar els possibles danys en aquesta instal·lació. 

El sindic d’Aran, Carlos Barrera, ha explicat que les finques existents entre el riu Valarties i la pista forestal han quedat totalment afectades per la brutal acumulació de terra, roques i arbres. En aquest sentit els Pompièrs d’Aran amb el suport de l’helicòpter del GRAE de la Generalitat de Catalunya, han realitzat un vol de reconeixement per esbrinar si a la part alta de la ribera (Restanca i Montarto), hi ha vehicles estacionats o persones que es trobessin en aquell moment per la zona.

A la part central del despreniment hi transcorre un barranc d’aigua amb un cabal continu. Aquest aforament d’aigua pot ser la possible causa de que s’hagi generat una gran bossa que en trencar-se ha arrossegat tots els materials.

En les properes hores s’analitzarà quines han estat les possibles causes d’aquest esllavissament, per determinar si ha estat fruit de les intenses pluges dels últims dies o si pel contrari hi ha alguna altra causa.

comentaris
Més a Val d'Aran