SUCCESSOS

Les escoltes telefòniques per la mort de l'ós Cachou destapen la xarxa de tràfic de drogues amb seu a Vielha

De moment hi ha 12 detinguts, 5 dels quals han ingressat a la presó
Investigació sobre la mort de l'ós Cachou. (Horitzontal)
photo_camera Investigació sobre la mort de l'ós Cachou / Mossos d'Esquadra

Les escoltes telefòniques ordenades per la jutgessa de Vielha per investigar la mort de l'ós Cachou van permetre descobrir la presumpte xarxa de tràfic de drogues amb seu a Vielha i amb ramificacions a Lleida, Vila-real i Almassora (Castelló). La investigació ha permès detenir 12 persones, 11 homes i una dona, entre elles l'alcalde de l'EMD de Casau, Juan Berdié. 10 detinguts són colombians i 2 de nacionalitat espanyola. 5 dels detinguts han ingressat en presó provisional aquest cap de setmana. Es tracta de la dona i 4 dels homes, detinguts entre Lleida i Vielha. Dos d'ells poden sortir de la presó si paguen una fiança. Tots 12 estan investigats per un presumpte delicte contra la salut pública, organització criminal i blanqueig de capitals.

Segons fonts pròximes al cas, la xarxa guardava la matèria prima per fer la droga a Castelló, després es traslladava fins a Lleida, on es preparava, i s'enviava a la Val d'Aran, des d'on es venia al consumidor final.

Durant les entrades a Lleida i Vielha, els Mossos van comissar 1.789 grams de cocaïna i 249 dosis preparades per vendre suposadament durant aquesta Setmana Santa. Tot i que encara s'ha de determinar la puresa de la droga, estaria valorada en uns 200.000 euros. També es van comissar gairebé 5.000 euros en efectiu.

De la investigació també es desprèn que l'alcalde de Casau és taxista i s'investiga si utilitzava el seu vehicle per distribuir la droga.

Antecedents

El 10 de desembre de 2020, la jutgessa de Vielha que porta el cas de la mort de l'os Cachou, va aixecar parcialment el secret de sumari. Va mantenir en secret, però, la part que afectava una altra investigació independent a la de la mort de l'os, vinculada amb el tràfic de drogues. Aquesta segona peça és la que fa referència a la xarxa de narcotraficants desmantellada aquesta setmana passada, amb la detenció de 12 persones.

Segons fonts pròximes al cas, però, no hi ha investigats comuns que estiguin relacionats amb els dos fets delictius. Segons les mateixes fonts, alguns dels investigats per la mort del plantígrad eren consumidors de cocaïna i, a través de la intervenció dels telèfons, es va descobrir que contactaven amb membres de la xarxa de narcotraficants desmantellada la setmana passada.

Cachou va ser trobat sense vida el 9 d'abril de 2020 i l'autòpsia va revelar que va morir enverinat amb etilenglicol, una substància present als líquids anticongelants dels vehicles. En aquest cas, hi ha 6 persones investigades per un delicte contra la fauna. Un d'ells, un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran està acusat també de revelació de secrets i prevaricació.