HABITATGE

Els propietaris d'habitatges de Vielha podran llogar habitacions per a ús turístic de temporada

La Comissió d’urbanisme de la Vall d’Aran aprova una modificació del planejament de Vielha e Mijaran, a instàncies de l’Ajuntament, per permetre-ho

Vielha ciutat
photo_camera Els propietaris d'habitatges de Vielha podran llogar habitacions per a ús turístic de temporada / govern.cat

La Comissió territorial d’urbanisme de la Vall d’Aran, presidida pel director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, ha aprovat una modificació del planejament municipal de Vielha e Mijaran, a instàncies de l’Ajuntament, per permetre que els propietaris d’habitatges puguin llogar habitacions per a ús turístic, sempre que compleixen una sèrie de requisits. Així, els propietaris hauran de residir a l’immoble, podran allotjar un màxim de quatre turistes durant, com a molt, 31 dies i els hauran de facilitar una plaça d’aparcament extra.

Vielha ciutat
Els propietaris d'habitatges de Vielha podran llogar habitacions per a ús turístic de temporada / govern.cat

Aquesta modalitat es preveu en el Decret 75/202 de turisme de Catalunya, aprovat el 2020. Concretament, té la consideració de llar compartida l'allotjament turístic que és l'habitatge principal i residència de la persona titular i que es comparteix com a servei d'allotjament amb terceres persones a canvi de contraprestació econòmica i per a una estada de temporada. La persona titular ha de residir en l'habitatge mentre dura l'estada i es considera estada de temporada tota ocupació per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies. El Decret també regula les condicions en què s’ha d’oferir l’allotjament i el màxim de turistes que es pot acollir, que és de quatre.

La Comissió, per tant, ha aprovat la modificació de les Normes subsidiàries de planejament de Vielha e Mijaran, introduint-hi la definició de l’ús turístic d’habitatge com a llar compartida. Aquest ús serà possible en totes les zones i tipus de sòl on s’admeti l’ús d’habitatge, ja sigui urbà o rústic. Igualment, s’introdueix l’exigència d’una plaça d’aparcament suplementària per cada habitatge on es desenvolupi aquest ús turístic, que el propietari haurà d’oferir als seus clients.