PIROSLIFE

Ecologistes en Acció exigeix que l'Administració investigui a fons la mort de l'os Cachou

Després de la detenció d'un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran suposadament implicat
Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d'abril del 2020. (horitzontal)
photo_camera Detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d'abril del 2020 /ACN

Ecologistes en Acció ha exigit que l'Administració investigui a fons la mort de l'os Cachou l'abril d'aquest any. Ho fan després de la detenció la setmana passada d'un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, suposadament implicat en el cas. L'entitat demana al Govern que també investigui el cas, a banda del procés judicial, per saber si hi ha hagut algun responsable directe públic o privat. En aquest sentit, qualifiquen de "molt greu" el fet que el govern aranès "despistés" l'opinió pública quan van assegurar que la mort de Cachou va ser accidental sense aportar públicament cap evidència que ho fonamentés. Ara, s'ha sabut que l'os hauria mort per enverinament amb una substància tòxica.

Segons Ecologistes en Acció, el conflicte socioambiental existent al voltant de la convivència amb l'os al Pirineu és un problema conegut i clarament afecta la manera en la qual s'aborda la investigació sobre la mort de Cachou. En aquest sentit, l'entitat recorda que l'os bru és una espècie protegida, la presència de la qual sempre ha generat controvèrsia, igual que la del llop ibèric. Tot i ser una espècie prioritària per l'equilibri dels ecosistemes naturals, Ecologistes en Acció considera que no s'estan posant els mitjans necessaris per a resoldre el conflicte ni per a millorar les percepcions de la societat sobre la importància de la presència de l'os.

Per l'entitat, la seva conservació és una obligació legal "ineludible" i una necessitat per a la preservació de l'equilibri ecològic. Per això, afegeixen, que no hi ha argument que justifiqui la no destinació dels mitjans indispensables per esclarir el succés. Així mateix, recalquen que l'os compleix una labor fonamental en la regulació de l'ecosistema que no es pot obviar davant la pèrdua de biodiversitat exponencial que pateix actualment el planeta.

El detingut va quedar en llibertat la setmana passada després de declarar davant la jutgessa de Vielha.