INSTITUCIONS

El Conselh Generau denuncia la falta d'inversió per a la Val d'Aran als pressupostos de la Generalitat

La síndica d'Aran diu que entre 2010 i 2022 pateixen un dèficit en la inversió de la Generalitat del -84%.
Pla general de la Comissió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran a la Sala Tàpies del Palau de la Generalitat. Imatge del 13 d'octubre del 2021 (Horitzontal)
photo_camera Comissió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran / Eli Don

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha fet arribar una carta al president de la Generalitat on li expressa el malestar del Conselh Generau pel que fa a la manca d'inversió per la Val d'Aran prevista en els pressupostos de la Generalitat per al 2022. Segons Vergés aquesta situació, se suma al "greuge històric" que pateix l'Aran i que ha suposat, entre 2010 i 2022, un dèficit en la inversió de la Generalitat del -84%. Vergés ha reclamat també resoldre el conflicte sobre el pagament al Conselh Generau dels 570.000 euros corresponents a l'aportació addicional de 2021, signada en l'acord de finançament de 2019 i destinada a compensar a la Val d'Aran pel desenvolupament de polítiques pròpies que van ser retallades.

La síndica ha dit que aquests 570.000 euros encara no han estat aportats i aquest fet els dificulta el tancament del pressupost del Conselh Generau d'Aran per a l'any vinent.

Per la síndica la millora de comptes de la Generalitat "no ha comportat, un augment en la inversió a l'Aran", i ha denunciat que "tal com ve succeint en els últims anys, l'Aran no rep cap inversió important" que ajudi a millorar la vida de la gent que viu i treballa a la Val d'Aran ha afirmat que "és de lluny, el territori pirinenc amb un dèficit d'inversió més alt, concretament d'un -84% entre 2010 i 2022".

A tall d'exemple Vergés ha manifestat que els provoca "un profund malestar" i tenint en compte els "compromisos adquirits pel Govern" de millorar la carretera C-28 o dotar l'Aran d'un centre cultural.

A aquesta falta d'inversió s'afegeix també el fet que avui dia no s'ha resolt encara el conflicte perquè el Conselh Generau d'Aran rebi la dotació addicional corresponent a 2021 del Fons de Finançament Incondicionat, fruit de l'acord de finançament entre tots dos governs signat el març de 2019 i que, tal com la Generalitat va comunicar a l'última Comissió Bilateral, el Conselh no rebrà enguany per falta de fons.

Per aquests motius, la síndica d'Aran demana al president que "dugui a terme les gestions pertinents per a resoldre aquesta situació i poder mantenir així la relació bilateral de respecte i lleialtat institucional en la qual ens vam comprometre a treballar".

Més a Val d'Aran