COMISSIÓ BILATERAL

La comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau aprova una partida addicional de 4,1 MEUR per l'Aran

La consellera de la Presidència anuncia un increment del 70% del pressupost destinat a la promoció de l'aranès
Aran Comissió bilateral 1
photo_camera La consellera Laura Vilagrà ha presidit la comissió Generalitat-Conselh Generau d'Aran / Marta Lluvich

La comissió bilateral Govern de la Generalitat-Conselh Generau d'Aran, reunida aquest divendres a la seu del Conselh Generau d'Aran, ha aprovat una partida addicional pel Govern d'Aran de 4,1 MEUR. D'aquesta partida en destaca l'1,7 MEUR destinats a emergències, rescats de muntanya o incendis. Durant la reunió, presidida per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'ha acordat un increment de gairebé el 70% del pressupost destinat a la promoció de l'aranès, que passarà d'uns 100.000 euros a 300.000. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dit que aquest augment de la partida ha de servir per potenciar la "militància lingüística a l'Aran" amb diferents accions i d'aquesta manera "evitar que l'aranès mori".

Amb aquesta partida addicional de 4,1 MEUR els pressupostos del govern aranès serien d'uns 42 MEUR.  Aquests 4,1 milions d'euros estan condicionats a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

La síndica d'Aran ha volgut agrair aquest "primer gest de la Generalitat" que serveix per a obrir de manera definitiva la negociació que ha de servir per tancar aquest 2023 el traspàs en matèria de llengua, reivindicació històrica des del govern d'Aran.

Aran Comissió bilateral 2
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la síndica d'Aran, Maria Vergés, durant la comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran / Marta Lluvich

Durant la reunió bilateral també s'ha aprovat el pagament de les ajudes, per valor de 30.000 euros, per als esportistes aranesos que formen part del CETEI de la Val d'Aran i s'ha ratificat el conveni entre el Departament de Salut de la Generalitat i el Conselh Generau. Vergés ha dit que aquests diners han de servir per potenciar els esportistes aranesos i crear planter.

Vilagrà ha dit que la bilateral ha estat "molt fluida" i s'ha arribat a acords importants en temes com la llengua, la sanitat, l'esport o les emergències.

Així mateix, la síndica d'Aran ha recordat que aquest 2023 finalitza l'actual acord de finançament entre Generalitat i Conselh Generau i ha afirmat que "és necessari començar a treballar en el disseny d'un nou acord" que permeti al Conselh Generau d'Aran "recuperar les partides per a polítiques pròpies que permetin la gestió directa sobre les accions i projectes, i que es pugui establir el mecanisme de control dels acords financers".

Aran Comissió bilateral 3
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la síndica d'Aran, Maria Vergés, durant la comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran / Marta Lluvich

En aquesta reunió, s'ha aprovat una declaració institucional conjunta entre el Conselh Generau d'Aran i la Generalitat per al foment i protecció de l'aranès, que recull el compromís del Govern per incrementar enguany la transferència en matèria de llengua al Conselh. Ambdues institucions es comprometen a desenvolupar durant aquest 2023 un procés per a determinar les necessitats de finançament per al foment i protecció de l'aranès i a establir els mecanismes necessaris perquè el Conselh Generau pugui desenvolupar la seva competència plena en aquesta matèria.

La síndica d'Aran ha manifestat "la necessitat" d'actualitzar les inversions que la Generalitat duu a terme a l'Aran i ha parlat de la remodelació de l'Espitau Val d'Aran, la construcció d'un centre cultural, l'ampliació de l'actual parc de Pompièrs de Vielha, així com amb altres polítiques de competència directa de la Generalitat com la millora de la C-28. Casualment, la consellera de la Presidència, després de la reunió bilateral a Vielha, es desplaçava cap a Espot, al Pallars Sobirà. El vent que bufa a la zona ha obligat a tancar el port de la Bonaigua (C-28) pel perill d'allaus i la consellera Vilagrà ha hagut de passar pel túnel de Vielha i el port de Perves. Aquesta desviació suposa que es duplica el temps de trajecte. Dels 56 quilòmetres i una hora i deu minuts, es passa a 138 quilòmetres i més de dues hores de temps.