MEDI AMBIENT

Una cinquantena d'institucions i entitats ja han donat suport a l'Aran com a Reserva de la Biosfera

Aquest segell de la UNESCO ha de situar la Val dins dels destins de turisme sostenible i paisatges ben conservats

 

 

Panoràmica de la Val dera Artiga de Lin, a la Val d'Aran. (horitzontal)
photo_camera Panoràmica de la Val dera Artiga de Lin, a la Val d'Aran /Marta Lluvich

El Conselh Generau d'Aran segueix treballant per aconseguir el reconeixement per part de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera. Aquest dilluns s'ha celebrat un taller per seguir treballant en la confecció de la candidatura a la qual ja hi han donat suport una cinquantena d'institucions i entitats araneses. El síndic d'Aran, Francés Boya, ha parlat de la vocació clarament turística de l'Aran i ha assegurat que en un futur "el turisme serà sostenible o no serà". Per Boya la Reserva de la Biosfera ha de situar l'Aran dins la xarxa internacional formada per 701 Reserves de la Biosfera repartides per 124 països (52 a Espanya).

El síndic ha explicat que aquesta candidatura, a més de fer el patrimoni natural sostenible, també ha de fer "sostenible i perdurable" el patrimoni cultural. "Una peça única dins el context del patrimoni pirinenc i català", ha remarcat. Per Boya aquest procés "ha de posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Val d'Aran com un espai únic i singular".

La sessió participativa celebrada aquest dilluns és la segona del procés. Es preveuen dos sessions més per definir i treballar els plans d'acció oberts a tot el públic.

La redacció de l'estudi l'encapçala Martí Boada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que lidera un grup d'investigadors entre els quals consten Javier Benayas de la Universidad Autónoma de Madrid, Alberto Hernández (IHEAL-CREDA), Carles M. Gasol i Xavier Hidalgo de l'estudi Inèdit i UAB.

Boada ha dit que la proposta de l'Aran és "coherent" amb tot el que demana la UNESCO i ha destacat que no es tracta d'una "figura limitadora" i sí de reconeixement mundial d'un territori sostenible i dinamitzadora.