06.07.2022 |
Viure als Pirineus

PROGRAMA PIROSLIFE

L'os Cachou evidencia el seu caràcter depredador i mata en una setmana un poltre i una euga a l'Aran

El síndic es mostra "indignat" per aquests fets i demana la retirada dels ossos conflictius del Pirineu
Pla general d'una euga morta per un atac de l'os Cachau el dimecres 11 de setembre del 2019. (vertical)
Pla general d'una euga morta per un atac de l'os Cachau aquest dimecres/Conselh Generau d'Aran
L'os Cachou evidencia el seu caràcter depredador i mata en una setmana un poltre i una euga a l'Aran

Fins ara, solament s'havien registrat atacs a animals grans com vaques o cavalls per part de l'os Goiat, considerat un animal "fortament" depredador i amb un caràcter "anòmal i agressiu" pels tècnics. Ara, el que ha deixat veure un comportament "força depredador" ha estat l'os Cachau. Encara no amb una setmana ha matat un poltre i una euga (17 anys) a la Val d'Aran.

El síndic Francés Boya ha dit que el Govern aranès insistirà "de forma contundent" perquè els protocols i mesures de la Generalitat s'adaptin per poder extreure del medi a tots aquells óssos que siguin conflictius.

Els tècnics han pogut identificar a Cachou com a autor d'aquests dos atacs gràcies al dispositiu GPS que se li va posar al mes de maig per fer-li seguiment. Aquest fet ha portat al Conselh Generau d'Aran a demanar la retirada dels ossos conflictius. Davant aquests atacs, el síndic d'Aran, Francés Boya, ha manifestat la seva "indignació" davant aquests fets i la total solidaritat amb els ramaders aranesos que pateixen aquesta problemàtica.

Boya ha dit que el Govern aranès insistirà "de forma contundent" perquè els protocols i mesures de la Generalitat s'adaptin per poder extreure del medi a tots aquells óssos que siguin conflictius.

El Conselh Generau vol treure una línia de subvencions per sufragar el bestiar desaparegut, de forma que els ramaders puguin tenir una compensació per tot aquell bestiar que es perd a les muntanyes

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francisco Bruna, ha afirmat que "es demanarà a la Generalitat de Catalunya la modificació del decret de danys (decret 176/2007, del 31 de juliol) a fi d'augmentar el valor indemnitzable i equiparar-lo al de la resta de comunitats veïnes i França".

Així mateix es demanarà al Govern català el traspàs de competències "en tots els assumptes que tenen a veure amb la fauna salvatge per a poder ser molt més àgils i eficients a l'hora de solucionar les problemàtiques dels ramaders aranesos", ha assegurat Bruna. Finalment, el Consell vol treure una línia de subvencions per sufragar el bestiar desaparegut, "de forma que els ramaders puguin tenir una compensació per tot aquell bestiar que es perd a les muntanyes".

Ho han confirmat tècnics del Consell General d'Aran després de rastrejar el senyal del GPS que se li va implantar a l'animal al maig. Gràcies a aquest dispositiu s'ha comprovat que l'os Cachou és "força depredador" i que durant l'estiu ha atacat assentaments apícoles i cabres.

L'os Cachou evidencia el seu caràcter depredador i mata en una setmana un poltre i una euga a l'Aran
Comentarios