CRISI CORONAVIRUS

El sector turístic aranès es mobilitza i reclama mesures urgents

'SOS Aran', 'No treballem, no paguem' o 'Stop impostos' han estat els principals lemes de la concentració aranesa
Pla general de desenes de persones concentrades a la plaça de l'Ajuntament de Vielha per reclamar ajuts pel sector turístic. Imatge del 26 de novembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Concentració a la plaça de l'Ajuntament de Vielha /Marta Lluvich

Unes 400 persones s'han manifestat a Vielha per reclamar a les diferents administracions mesures urgents pel sector turístic. La concentració aranesa ha reunit a representants del sector hoteler, de la restauració, d'allotjaments, turístics, comerciants, empreses d'esports d'aventura o guies de muntanya. Tots han sortit al carrer per reclamar mesures urgents pel sector turístic. Amb consignes com 'SOS Aran', 'No treballem, no paguem' o 'Stop impostos' han demanat a les diferents administracions suspendre el pagament d'impostos com l'IBI, la brossa o l'aigua per fer més suportable la situació que estan vivint per la pandèmia. Els manifestants també han demanat mesures territorialitzades.

Xacobé Bartolomé, president del Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran, s'ha mostrat contundent i ha dit que les restriccions de mobilitat aplicades "maten" el sector turístic de la Val d'Aran donat que no pot arribar ningú de fora. Pel president dels hotelers aranesos si no es reverteix aquesta mesura, el sector "està mort". Bartolomé ha qualificat la situació "d'insostenible" i ha demanat ser consultats i poder participar en la presa de decisions que afecten el sector.

Pla de detall d'una dona concentrada a Vielha reclamant mesures pel sector turístic el 26 de novembre del 2020. (horitzontal)
(Foto: Ua dona concentrada a Vielha reclamant mesures pel sector turístic /Marta Lluvich)

A la concentració a la plaça de davant de l'Ajuntament de Vielha s'ha llegit un manifest molt aplaudit per tots concentrats. Posteriorment, la concentració s'ha traslladat a la C-28 i durant uns minuts els manifestants han tallat la carretera al seu pas per la capital aranesa.

Els manifestants s'han fet sentir amb càntics de "volem treballar" acompanyats de soroll fent repicar les seves eines de treball com cassoles, tapadores o paelles i alguns amb pals d'esquí. Aquest dijous a Vielha han sortit al carrer representants de molts sectors, donat que el turisme és el principal motor econòmic de la Val. Monitors d'esquí, guies de muntanya, comerciants, taxistes, restauradors, hotelers, de tots els pobles de la Val d'Aran s'han reunit a Vielha per fer-se sentir i demanar ajuts urgents.

El Lionel, responsable d'un establiment turístic a Naut Aran, ha explicat que les mesures adoptades pel govern francès els afecten directament per la proximitat amb la frontera. Amb aquestes mesures i les restriccions de mobilitat a Catalunya "podran sobreviure", ha sentenciat aquest empresari aranès i ha afegit que no els deixen "fer caixa" i poder facturar. Per tot, demana una compensació per cobrir els costos que tenen com els rebuts del lloguer, l'aigua, la brossa o l'IBI.

La Carme té allotjaments turístics a Arties i s'ha expressat en la mateixa línia. Pel pont del desembre les reserves són del 0% quan un altre any fregarien el 100% i les de Nadal són del 20%, amb possibilitat d'anul·lació a darrera hora. La Carme ha demanat més llibertat per gestionar els negocis i que pugui arribar gent de fora de Catalunya per "poder treballar".

Més a Val d'Aran