Acord per potenciar el turisme i el transport públic entre la Val d'Aran i la regió francesa d'Occitanie

Un document signat pels dos governs contempla posar en marxa el Camí de Sant Jaume

Imatge de les autoritats araneses i de les franceses que han signat l'acord el dia 4 d'abril del 2017. (horitzontal)
photo_camera Imatge de les autoritats araneses i de les franceses que han signat l'acord

El Conselh Generau d'Aran i la Communauté de Communes Pyrénées Haut Garonnaises (Occitanie) van signar ahir dijous, un document en el qual han acordat potenciar l'enllaç del transport públic entre Saint Gaudens (França) i la Val d'Aran recreant l'esperit de l'antic tramvia de Marinhac al Pont de Rei. El transport públic entre Saint Gaudens i la Val d'Aran començarà a funcionar a partir del proper 18 d'abril. El segon dels acords és posar en marxa el Camí de Sant Jaume entre la capital històrica de Comminges, Sant Bertrand i Roda d'Isábena passant per Comminges, Val d'Aran, Alta Ribagorça (catalana) i Ribagorza Oriental (aragonesa), potenciant turística i econòmicament aquests territoris.

La signatura d'aquest document s'ha fet durant l'acte de commemoració del Tractat de Lies i Patzeries a Fos (França) i a la Val d'Aran en la seu del Conselh Generau d'Aran. L'acte ha comptat amb la presència, entre d'altres, del conselhèr de Territori d'Aran, Jose Antonio Boya, de la conselhèra de Turisme i Desenvolupament Econòmic d'Aran, Anna Díaz, del president de la Communauté de Communes Pyrénées Haut Garonnaises, Alain Castel, i del president de la Communauté de Communes del Canton de Saint Béat, Joël Gros.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L'expressió 'lies i patzeries' està formada per dues paraules occitanes. La primera 'lies', significa acord que ajunta les valls que signen l'acord i 'patzerias' contén la idea de pau entre valls. Els seus acords destinats a reglamentar el dret de pastura, de trànsit de ramats i a preservar la pau entre elles.

El 22 d'abril de 1513 es va signar aquest tractat en el Pla d'Arrem, entre Saint Béat i l'Aran, amb l'impuls de la monarquia francesa i l'espanyola. El rei espanyol que permet aquest tractat és Ferran II, el Catòlic. El rei francès és Lluís XII, conegut com a Lluís d'Orleans.