COMMEMORACIONS

La Seu d'Urgell recorda el president Lluís Companys en el 82è aniversari del seu afusellament

Es durà a terme una ofrena floral davant del monument al president Companys, a la cèntrica plaça de Les Monges
Monument al president Companys
photo_camera Monument al president Lluís Companys a la Seu d'Urgell, obra d'Ernest Altés / FS

Aquest divendres, a 1/4 de 9 del vespre, es durà a terme a la Seu d'Urgell un acte d'homenatge al 123è president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover, en el marc del 82è aniversari del seu afusellament per part de la dictadura franquista.

L'acte, que és obert a tothom, es durà a terme a la plaça de les Monges, on l'any passat l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va inaugurar una escultura per recordar i homenatjar el president màrtir. La peça, de caire abstracte i que conté un bloc de pedra tallat en quatre parts i un enreixat de vuit barrots forjats de ferro, és obra de l'escultor cerdà Ernest Altés

L'alcalde Francesc Viaplana amb l'autor de l'escultura, Ernest Altés / Albert Lijarcio
L'alcalde Francesc Viaplana amb l'autor de l'escultura, Ernest Altés, el dia de la inauguració / Albert Lijarcio

L'autor de l'escultura explica que la creació vol mostrar que "les presons no van aconseguir doblegar la fermesa de les conviccions del president Companys". El bloc de pedra es va extreure de la Guàrdia d'Ares, a les Valls d'Aguilar (Alt Urgell), i el van triar per la seva tonalitat vermella, la qual s'assimila amb el color de les quatre barres de la bandera catalana. Mentre, els vuit ferros simbolitzen les setze vegades que va estar empresonat.

El president Companys

Lluís Companys i Jover va néixer al Tarròs (Urgell) l'any 1882 i va presidir la Generalitat de Catalunya entre l'11 de març de 1936 i el 15 d'octubre de 1940. El 13 d'agost de 1940, un grup d'agents alemanys va irrompre en el domicili de Lluís Companys a La Baule, a la bretanya francesa. El president era amb la seva esposa, Carme Ballester, a qui ja només veuria uns segons a la Komandatur, on va ser traslladat i on ella va anar a buscar-lo. Ja no es veurien mai més. De fet, aquell va ser l'inici d'un compte enrere que acabaria amb l'afusellament del president al castell de Montjuïc un 15 d'octubre de 1940.