SALUT PÚBLICA

Quaranta professionals de l'atenció primària del Pirineu participen en la jornada SumaSalut a la Seu d'Urgell

SumaSalut és un programa de prevenció dels factors de risc de malalties no transmissibles, entre els que s’inclouen el tabaquisme, el consum d’alcohol, la inactivitat física i l’alimentació
200923_Suma_Salut_Pirineu
photo_camera El grup de professionals que ha participat en la jornada / SALUT.CAT

El Centre Cultural de les Monges de la Seu d’Urgell ha acollit aquest matí la Jornada SumaSalut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, en la qual han participat una quarantena de professionals de l’atenció primària i comunitària del territori. Es tracta de la sisena jornada d’aquest tipus que s’ha organitzat aquest any a Catalunya amb l’objectiu de promoure un estil de vida saludable des de l’atenció primària.

El programa SumaSalut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), té com a objectiu la implementació coordinada i amb un enfocament integrador, a l’atenció primària i comunitària, dels programes Beveu Menys, Atenció Primària sense Fum, Activitat Física Saludable i Alimentació Saludable. Uns programes en els quals Catalunya treballa des de fa més de vint anys de la mà de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

La jornada ha reunit els professionals implicats en els diferents programes de promoció d’estils de vida saludable a fi de compartir experiències en la tasca d’evitar malalties no transmissibles (MNT), incidint en la importància de la prevenció dels factors de risc com el tabaquisme, el consum d’alcohol, la inactivitat física i en la promoció de la salut a través de la mateixa atenció primària. Les trobades són una oportunitat per informar de les novetats del programa i que els referents puguin fer xarxa i crear sinergies per impulsar la prevenció i promoció de la salut en els seus equips, així com per identificar quines necessitats tenen en aquest àmbit.

La sessió ha arrencat amb la intervenció del gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, que ha destacat “l’important pes que la prevenció juga en el Pla de salut 2021-2025 de la regió sanitària, que inclou un eix específic enfocat en la salut i el benestar des de la infància fins a la vellesa, amb objectius concrets per promoure l’activitat física i l’alimentació saludable en la població, l’envelliment saludable o la prevenció del consum de drogues i les addiccions.” I en aquest sentit, Abrantes ha remarcat que “tot el sistema sanitari és responsable d’aquesta tasca de prevenció, que s’ha de treballar d’una forma integrada”.

200923_Suma_Salut_Pirineu
El grup de professionals que ha participat en la jornada / SALUT.CAT

Per la seva banda, la subdirectora a Lleida i Alt Pirineu i Aran de l’ASPCAT, Mercè Bieto, ha explicat que “des de l’Agència de Salut Pública es fomenta el treball transversal entre tots els agents del territori per tal d’enfortir i potenciar les accions de promoció de la salut i prevenció de la malaltia en la població”. Així mateix, ha posat de relleu el treball conjunt entre l’equip de SumaSalut i el Servei de Promoció de l’ASPCAT en l’organització de la jornada.

Durant la sessió s’han presentat les novetats del programa i s’ha portat a terme una dinàmica participava on s’ha pogut reflexionar sobre la implementació del SumaSalut: sobre la formació en intervenció breu a l’equip d’atenció primària, per ajudar a les persones a incrementar l’activitat física, a deixar de fumar i a reduir o abandonar el consum d'alcohol; i sobre els dies mundials o setmanes específiques. Per finalitzar el simposi, els assistents han rebut un taller per millorar les competències en comunicació.

Els indicadors dels programes que conformen el SumaSalut, durant l’any 2023, a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran s’han situat per sobre la mitjana de Catalunya, concretament, el cribratge de consum de risc d’alcohol es va situar al 45,24€% (44,83% a Catalunya), la cessació tabàquica ha estat del 6,84% (5,70 a Catalunya) i la millora de l’activitat física en pacients insuficientment actius amb factor de risc cardiovascular al 32,1% (31,2 a Catalunya).

Aquest any, el programa SumaSalut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha rebut el reconeixement de l’OMS com a ‘bona pràctica’ en el marc del projecte internacional BRIEF de polítiques d’intervenció breu, pels bons resultats i procediments d’actuació.